2019. október 22. kedd
Likefestoon / Aktuális / Érkeznek a kisbárányok Kardoskúton

Érkeznek a kisbárányok Kardoskúton

Elkezdődött az ellési időszak a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóságának Kardoskút-Sóstói Állattartó Telepén, január végéig tizennyolc kisbárány látta meg a napvilágot. A most született apróságok tavasztól fontos szerepet kapnak a park életében.

Január végéig összesen tizenöt cigája és három racka bárány született, sőt, már két ikerellés is volt a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóságának Kardoskút-Sóstói Állattartó Telepén, ahol idén január 25-én, Pál napján, vagyis Pál-fordulókor látták meg a napvilágot az első kisbárányok. Egy racka és egy cigája anya hozta világra utódját, ezzel megkezdve a rendszerint február utolsó hetéig tartó ellési időszakot. A legtöbb ellésre általában a február 10-25. közötti időszakban lehet számítani.

A rackák és cigáják mintegy 150 napos vemhesség után, általában könnyen, emberi segítség nélkül ellenek, életerős utódaik pedig gyorsan talpra állnak és azonnal szopni kezdenek. Az első 1-2 napban elfogyasztott, immunanyagokban és tápanyagokban rendkívül gazdag föcstejnek köszönhetően gyorsan megerősödnek. Két-három nap elteltével aztán anyjukkal együtt kisebb csoportokba kerülnek, melyekben azonos korú bárányokkal vannak együtt. Három hét elteltével a fiatal állatoknál megindul az előgyomor működése, ekkor már abrakot, jó minőségű lucernaszénát is adnak nekik.

A most érkező apróságok hamarosan fontos szerepet kapnak majd a Körös-Maros Nemzeti Park természetvédelmi területeinek kezelésében: tavasszal már ők is kimennek a legelőkre. A nőivarú egyedek később a nemzeti park tenyészállatai lesznek, míg a hímivarúak közül a megfelelő minősítéssel rendelkezők szintén szerepet kapnak a tenyésztésben. Mivel Igazgatóság juhállománya törzstenyészet, ezért a kisbárányokat a Magyar Juhtenyésztő Szövetség feltételrendszere alapján gondozzák a szakemberek.

Forrás: Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatósága

Fotó forrása: kmnp.hu

Szerzőnk: Földesi Szandra

Nézze meg ezt is!

Almási Ferenc bronzérmes az EB-n

A 130 kilogrammos Almási Ferenc jobban bírta mint a román Hutuleac, és 3-1-re győzött. Június …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.