2018. július 18. szerda
Likefestoon / Aktuális / Emlékművet állítanak Almáskamaráson

Emlékművet állítanak Almáskamaráson

Szeptember 20-án emlékművet avatnak a Malenkij Robot áldozatainak emlékére Almáskamaráson. 1944/45-ben a Szovjetunió által elfoglalt területeken milliók számára szülőföldjükről való elűzetés és elhurcolás, a kényszermunka, a rabság, a megalázottság időszaka következett, róluk emlékeznek meg ezen a napon.

A német és magyar polgári lakosokat hadifogolyként deportálták szovjet fegyveres szervek, amely emberi életeket is követelt. A közelgő 70. évforduló tiszteletére az Almáskamarás Német Nemzetiségi Önkormányzat emlékművet állíttat a malenkij robrtosoknak.

5– Az Almáskamarás Német Nemzetiségi Önkormányzat az elsők között jött létre az ’90-es években. Célunk, hogy a német nyelvet és a sváb hagyományokat ápoljuk, amelyhez hozzá tartozik a “Malenkij robot”  túlélőiről és áldozatairól való megemlékezés, melyet minden év januárjában tartunk. Idén, a közelgő 70. évfordulóra emlékművet állíttatunk és szeptember 20-án ünnepélyes keretek között adunk át – tájékoztat az előzményekről Hack Ferenc Mihályné német önkormányzati elnök.

– Színes programokkal készülünk az ünnepségre. A rendezvény az általam gyűjtött, eredeti dokumentumok alapján készült filmvetítéssel kezdődik 16:30-kor, a helyi katolikus templomban. Ezután szentmisét tartunk az emlékezésért, melyet dr. Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyéspüspök úr celebrál, majd az emlékmű felszentelése és a túlélők, Hack Ferencné, Schneider Györgyné, Striffler Ferencné posztumusz köszöntése következik. A rendezvény zárásaként, Békés megye valamennyi német nemzetiségi önkormányzata megkoszorúzza az emlékművet. Minden érdeklődőt szeretettel várunk – nyilatkozta Hack Ferenc Mihályné.

12A német önkormányzati elnök hozzátette, a programra több országos és megyei méltóság is hivatalos. Reményeik szerint ezen a magasztos rendezvényen részt vesz Balogh Zoltán miniszter, Simonka György országgyűlési képviselő, Gajda Róbert kormánymegbízott és Tolnai Péter a megyei közgyűlés nemzetiségi ügyekért felelős tanácsnoka is.

Hajdú Edit

Szerzőnk: Szerkeszto

Nézze meg ezt is!

Almási Ferenc bronzérmes az EB-n

A 130 kilogrammos Almási Ferenc jobban bírta mint a román Hutuleac, és 3-1-re győzött. Június …

Egy hozzászólás

  1. Zeitler József

    Édesapám és 2 nagybátyám nevében is köszönöm,a többi szenvedő előtt főhajtással tisztelgem!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.