2020. február 29. szombat
Likefestoon / Aktuális / Előrehozzák az egészségügyi szakdolgozók novemberi béremelését

Előrehozzák az egészségügyi szakdolgozók novemberi béremelését

Módosították a korábbi bérmegállapodást, november helyett már az év elejétől a megemelt béreket kapják a dolgozók. A mostani emeléssel mintegy 53 százalékos bérnövekedés tapasztalható a szakdolgozói bérek tekintetében.

2016 nyarán állapodott meg a kormány és a reprezentatív szakszervezetek a többlépcsős egészségügyi szakdolgozói, illetve orvosi bérfejlesztésről. Így 2016 szeptemberében az orvosoknak bruttó 107 ezer forinttal, míg tavaly novemberben további bruttó 100 ezer forinttal emelkedett az alapbére, a rezidensek bére tavaly novemberben 50 ezer forinttal emelkedett. A szakdolgozók alapbére 2016 őszétől átlagosan 26,5 százalékkal nőtt, tavaly novemberben pedig 12 százalékkal. A megállapodás szerint 2018 novemberére újabb emelkedést terveztek, azonban a legfrissebb döntés szerint ennek időpontja módosult, már januártól több bért kapnak a szakdolgozók – jelentette be Balog Zoltán.

Az emberi erőforrások minisztere elmondta, azért döntöttek így, mert az ország gazdasági teljesítménye lehetővé teszi ezt, illetve ezzel a lépéssel is szeretnék elismerni az egészségügyben dolgozók munkáját.

Tehát a következő lépcső idén novembertől lett volna esedékes egy 8 százalékos emeléssel, ezt hozta most előre a kormány, így 2016 szeptembere és 2018 januárja közötti időszakban a szakdolgozói átlagbérek 53 százalékkal emelkedtek. A mostani döntés 80 ezer szakdolgozót érint. Balog Zoltán példaként elmondta, egy 4-6 éves munkaviszonnyal, felsőfokú végzettséggel rendelkező szakápoló alapbére a 2016 januári 268 607 forinthoz képest most 382 354 forintra emelkedik, a következő béremeléssel pedig 412 900 forint lesz.

Balog Zoltán tájékoztatása szerint a munkavállalók február 20-án, bérkülönbözet formájában fogják megkapni az emelést, majd márciustól már az emelt alapbért utalják számukra – írja az MTI.

Szerzőnk: Földesi Szandra

Nézze meg ezt is!

Almási Ferenc bronzérmes az EB-n

A 130 kilogrammos Almási Ferenc jobban bírta mint a román Hutuleac, és 3-1-re győzött. Június …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.