2019. január 19. szombat
Likefestoon / Aktuális / Elnöki visszatekintő – Jelentős fejlesztések Békésben

Elnöki visszatekintő – Jelentős fejlesztések Békésben

Zalai Mihály, a Békés Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke 2018 elején az elmúlt évre visszatekintve értékelte az elvégzett munkát, kiemelve a megyét érintő fejlesztéseket.

2017-ben sokat hallottunk a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programról (TOP). Hogy állnak jelenleg a fejlesztések?

– A 2014-2020-as fejlesztési időszakra való felkészülés még 2012-ben kezdődött a fejlesztési célok meghatározásával, majd az Integrált Területi Program kidolgozásával. Sok év munkája érik be ebben az évben, amikor a projektek a megvalósulás szakaszába érnek. A TOP abban jelent előrelépést a 2007-13-as időszak regionális pályázati rendszeréhez képest, hogy ez egy megyei forráselosztást eredményez. Békés megye számára a 2014-2020-as időszakra 58 milliárd forintnyi pályázati keretösszeg lett meghatározva, ez azt jelenti, hogy erre az összegre csak megyei szereplők pályázhatnak. Ez a keretösszeg közel duplája annak, ami a fejlettebb nyugat-magyarországi megyék rendelkezésére áll. Mind a négy országgyűlési képviselővel, Dankó Bélával, dr. Kovács Józseffel, Simonka Györggyel és Vantara Gyulával sokat dolgoztunk ezért. Fontos kiemelni, hogy a felhívások döntő többsége 100% támogatási intenzitású, tehát nem igényel önerőt a településektől, nem kényszerülnek hitelfelvételre.

– A TOP tervezésében és lebonyolításában komoly feladatai voltak és vannak a Békés Megyei Önkormányzatnak. Fontos és felelősségteljes szerepünk van a Döntés-előkészítő Bizottságban (DEB), véleményt kell mondanunk a pályázatokról: csak azok nyerhetnek pozitív elbírálást, amelyek igen szavazatot kapnak. A végső eredmények kialakítása az Irányító Hatóságnál az NGM-ben történik. Nem csak a támogatói döntések megszületéséig kísérjük a pályázatokat, hanem, ahol kérik, a pályázatokat végig is menedzseljük. Eddig a megye településeinek több mint fele bízott meg bennünket ilyen jellegű feladatokkal.

– Mostanáig 39 milliárd forint értékben 355 pályázat kapott zöld utat, a fejlesztések 69 települést érintenek. 49 pályázat esetében már csak a támogatói döntésre várunk, ezeket a projekteket a DEB támogatta, és van 3 értékelés alatt álló pályázat.  A legtöbb TOP-os projekt el fog indulni, egy része pedig már le is zárul idén.

Vannak-e határon átnyúló pályázati lehetőségek?

– A HURO, Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program utóda az Interreg V-A Románia-Magyarország Program, ami 2014-2020 között valósul meg, négy román és négy magyar határ menti megye közreműködésével. A pályázatok a katasztrófavédelem, a vízgazdálkodás, a kulturális örökségvédelem, az egészségügy és a közlekedésfejlesztés területeit célozzák. A program az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásának köszönhetően valósul meg, teljes költségvetése 232 millió euró. A felhívások egy része már múlt évben megjelent, másik részük pedig idén várható. Fontos tudni, hogy a megyeházán működik egy információs iroda, ahol a pályázók segítséget kaphatnak a magyar-román pályázatokkal kapcsolatosan.

Intenzív munka folyik az értékgyűjtés terén. Mennyire aktívak a települések?

– Komoly törekvése a Békés Megyei Önkormányzatnak a megyei identitás erősítése, ennek fontos eszköze az értéktár. A Békés Megyei Értéktár 2013-ban alakult, 2014 után megújult a megyei értéktár bizottság, illetve az albizottságai is. A megyei értéktár bizottság 7 főből áll, többségében szakemberekből, munkájukat nyolc szakmai albizottság segíti. A Békés Megyei Értéktárnak jelenleg 37 eleme van. Városaink, községeink kétharmadán, jelenleg 51 településen működik helyi értéktár, ez az országos átlag kétszerese. Az 51 településen 819 értéket tartunk nyilván.

– Szeptember elején rendezzük meg Békéscsaba főterén a Megyenapot, ahol bemutatkoznak a megyei értékek. Ezen a napon ismerjük el azoknak az érték tulajdonosoknak, felterjesztőknek a munkáját, akik a települési értéktárban új értékeket fogadtak el, és azoknak is, akik javaslatára a megyei értéktárba új érték került. Az idei Megyenapot – ami már a harmadik lesz – másfél naposra tervezzük, pénteken délután (augusztus 31-én) kezdődik és szombaton este (szeptember 1-én) egy nagyszabású koncerttel zárjuk.

RENDKÍVÜLI KÖZGYŰLÉS

A Békés Megyei Önkormányzat Közgyűlése januárban rendkívüli közgyűlésen foglalt állást a bevándorlásszervező irodákkal kapcsolatosan. Magyarországi polgármesterek kezdeményeztek összefogást annak érdekében, hogy a településeken ne hozhassanak létre ilyen irodákat. A „Védjük meg településeinket, védjük meg hazánkat” felhívás komoly vitát keltett a képviselők között, a többség úgy vélekedett, csatlakozni kell a felelősen gondolkodó polgármesterek csoportjához. A közgyűlés végül úgy döntött, támogatja a felhívást, a DK képviselője nemmel szavazott, az MSZP képviselője nem volt hajlandó részt venni a szavazásban.

Forrása: Békés Megyei Önkormányzat

Fotó: Zentai Péter

Szerzőnk: likefestoon

Nézze meg ezt is!

Almási Ferenc bronzérmes az EB-n

A 130 kilogrammos Almási Ferenc jobban bírta mint a román Hutuleac, és 3-1-re győzött. Június …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.