2018. december 17. hétfő
Likefestoon / Aktuális / Elkezdődött a téltemetés-tavaszvárás időszaka

Elkezdődött a téltemetés-tavaszvárás időszaka

Január 6-a, vagyis vízkereszt jelenti az ünnepi időszak végét. Innentől veszi kezdetét a téltemetés-tavaszvárás, vagyis a farsang. Maszkos álarci mulatságok, karneválok, farsangi rendezvények sokasága kötődik a hamvazószerdáig tartó időszakhoz.

A farsang a vízkereszttől (január 6.) húshagyókeddig, más megfogalmazás szerint a másnapi hamvazószerdáig, a nagyböjt kezdetéig tartó időszak elnevezése. Hagyományosan a vidám lakomák, álarcos bálok, maskarás mulatságok, népünnepélyek jellemzik. Jellegzetessége, hogy nem kötődik hozzá jelentős vallási ünnep, alapvetően a néphagyományokra épül.

A farsangi mulatságokat a 16. és 17. században bujaságot szimbolizáló szokásai miatt tiltották.

A farsang csúcspontja a karnevál, hagyományos magyar nevén „a farsang farka”. Ez a farsangvasárnaptól húshagyókeddig tartó utolsó három nap, ami nagy mulatságok közepette, valójában télbúcsúztató is. Számos városban ekkor rendezik meg a híres karnevált (riói karnevál, velencei karnevál), Magyarországon pedig a farsang legnevezetesebb eseményét, a mohácsi busójárást.

A farsangi időszak végéhez kötődik továbbá a farsangtemetés is, amikor a tréfás felvonulás végén a farsangot, vagyis a telet jelképező és a faluban végighordott szalma- vagy rongybábut tréfás siratás közben elégették, esetleg a vízbe dobták.

És természetesen nincs farsang farsangi fánk nélkül…

Dél-Békésben is számos iskolai és település szintű rendezvényt tartanak a tél elűzésére.

Fotó: illusztráció

Szerzőnk: Földesi Szandra

Nézze meg ezt is!

Almási Ferenc bronzérmes az EB-n

A 130 kilogrammos Almási Ferenc jobban bírta mint a román Hutuleac, és 3-1-re győzött. Június …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.