2019. augusztus 22. csütörtök
Likefestoon / Aktuális / Elismerés a lovassport atyjának

Elismerés a lovassport atyjának

Dr. Fehér Dezső születésnapja alkalmából vette át a miniszterelnöki elismerést.

Dr. Fehér Dezső 90. születésnapján emléklapot kapott Orbán Viktor miniszterelnöktől, Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter pedig az Életfa emlékplakett arany fokozatával tisztelgett a professzor kiemelkedő szakmai életpályája előtt.

Dr. Fehér Dezső állatorvos, egyetemi tanár, az állatorvosi tudományok kandidátusa, a Magyar Állattenyésztők Szövetsége történeti bizottságának elnöke, Csorvás díszpolgára 1922-ben született, családját az Orosházát alapító zombai elődökig vezeti vissza. 1951-ben állatorvosként a lóversenypályákra került, majd később főállatorvos lett. Magyarország első számú, legelismertebb “lódoktoraként” ismerik országszerte, sőt, az angol királyi családdal is kapcsolatba került a lovak révén.

1972-től 1990-ig, nyugdíjba vonulásáig a Magyar Lóverseny Vállalat igazgatójaként végzett felbecsülhetetlen szolgálatot a magyar lóversenysport felemeléséért. Szakmai segítségnyújtásával hozzájárult az orosházi lóverseny-kultúra felélesztéséhez, fellendítéséhez.

Feleségével két alapítványt állítottak a nevelés, oktatás segítésére. A Ravasz alapítvány az evangélikus gimnáziumban legeredményesebben érettségiző rászoruló diák jutalmazását biztosítja 1998 óta. Egy másik alapítvány pedig azt a csorvási diákot segíti, aki az orosházi evangélikus gimnáziumban tanul tovább jó eredménnyel. Ravasz Magdával 1951-ben kötött házasságot, akinek családja szintén a zombai ősökre visszavezethető, közismert és nagy tiszteletben álló orosházi család. Dr. Fehér Dezső nevéhez fűződik a Magyar Lóverseny Vállalat létrehozása, kezdeményezésére állítottak szobrot Kincsemnek, a híres versenylónak. A lóversenypályákon Csorvás díszpolgárát a XX. század második felének Széchenyijeként emlegetik. Feleségével, néhai dr. Ravasz Magda biokémikussal, a tudományos életben és a lovassport kapcsán is öregbítette szülőföldje jó hírét.

Szerzőnk: Szerkeszto

Nézze meg ezt is!

Almási Ferenc bronzérmes az EB-n

A 130 kilogrammos Almási Ferenc jobban bírta mint a román Hutuleac, és 3-1-re győzött. Június …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.