2018. szeptember 22. szombat
Likefestoon / Aktuális / Elengedik a diákhitel tartozást a háromgyermekeseknél

Elengedik a diákhitel tartozást a háromgyermekeseknél

A döntés januártól lesz érvényes, a kormány célja a családalapítás segítése. A hitel felfüggesztése és elengedése azokra az anyukákra vonatkozik, akiknek 2018. január 1-je után született az első, második vagy harmadik gyermekük.  

Pozitív változást hoz 2018. azoknak az anyukáknak, akik diákhitel tartozással rendelkeznek, hiszen a legújabb intézkedések szerint az első gyermek születésénél három évre felfüggesztik a tartozás törlesztését, a második gyereknél a tartozás felét el is engedik, míg a harmadik gyerek esetében a teljes tartozást elengedik – jelentette be az EMMI család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkára.

A döntés célja a családalapítás segítése. Novák Katalin beszámolója szerint a felfüggesztést és az elengedést a 2018. január 1-je után született gyerekek után lehet igényelni, de már a várandósság 3. hónapjától kezdve kérhető, és az örökbefogadott gyerekek esetében is érvényesíthető. Fontos tudni, hogy a kedvezménybe a már meglévő gyerekeket is beszámítják, tehát ha már van egy gyermeke az anyukának, és megfogan a második, akkor a felét engedik el a tartozásnak.

„A felfüggesztés ideje alatt a kamatterheket átvállalja az állam, így a tartozás nem növekszik.”

Ahogyan arról olvashattak már nálunk, októbertől kedvezőbb feltételek mellett lehet diákhitelt igényelni, hiszen kamatmentessé válik a Diákhitel2, míg február 1-jétől a Diákhitel1 esetében az eddigi havi legfeljebb 50 ezer forintról 70 ezer forintra emelik a felvehető összeget. Sőt, a korhatárt is megemelik mindkét hiteltípusnál, 40-ről 45 évre.

Az államtitkár azt mondja, a Diákhitel1 törlesztését bevonják az adó- és járulékmentes cafeteria juttatások körébe, illetve a gyesen és gyeden lévő szülőhöz hasonlóan a rokkantsági vagy rehabilitációs ellátásban részesülők esetében az ellátás folyósításának ideje alatt az állam átvállalja a kamat megfizetését az ügyfél helyett.

Szerzőnk: Földesi Szandra

Nézze meg ezt is!

Almási Ferenc bronzérmes az EB-n

A 130 kilogrammos Almási Ferenc jobban bírta mint a román Hutuleac, és 3-1-re győzött. Június …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.