2020. január 25. szombat
Likefestoon / Aktuális / Egyre többen választják Dél-Békést

Egyre többen választják Dél-Békést

Múlt hétvégén több ezer embert megmozgatva három nemzetközi rendezvénynek is otthont adott Dél-Békés, mely évről évre előrelépést könyvelhet el a turizmus területén. Célunk a lehetőségek kiaknázása a térség fejlődéséért, összhangban a kormányzati elképzelésekkel. A magyar turizmus a jövő évi költségvetés egyik nyertese, készítjük a további dél-békési projektterveket – olvasható Simonka György országgyűlési képviselő szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében.

Komoly összefogás jött létre az elmúlt időszakban a szakmai szereplők között a Jövő Építők TDM koordinálásával a versenyképes turizmus megteremtése, erősítése érdekében. Az egyesület 2012 év vége óta dolgozik Orosházán, ez idő alatt hosszú utat jártunk be, de a számadatok ma már bizonyítják, hogy a turisztikai fejlesztéseknek létjogosultságuk van Dél-Békésben. Orosháza-Gyopárosfürdőn például – a 2016 év végi adatok alapján – a vendégéjszakák száma 88, a vendégeké 52%-kal nőtt 2012 statisztikáihoz viszonyítva, 100 ezer vendég 190 ezer vendégéjszakát töltött el, a fürdő látogatottsága mintegy 20%-kal emelkedett – köszönhető ez a határainkon átnyúló marketingkampányoknak is.

Pezseg a turizmus ezen a nyáron is, emelkedő vendégszámról számolnak be a szálláshely tulajdonosok, melyet nagyban erősít a szélesedő programkínálat kisebb településeinken is. A turizmus ugyanis nem csupán a szálláshelyeket, a vendégéjszakát jelenti, fejlesztenünk kell a kulturális programokat, sportrendezvényeket. Ezek jelentősen hozzájárulnak a turizmusban érdekeltek bevételeinek növekedéséhez. Javuló versenyképességük hosszú távon új munkahelyeket teremt, kezelve az ágazat egyik megoldandó kihívását: a turizmusban dolgozók itt tartását, bérük emelését.

Ahhoz, hogy a fejlődés hosszútávon fenntartható legyen, további fejlesztésekre van szükség térségünkben. A Dél-Békés Jövőjéért Szövetség koordinálásával elkészült komplex térségfejlesztési koncepciónk, a Calendula Terv prioritásként kezeli a turizmust, figyelembe veszi az itt élők, dolgozók és az idelátogatók igényeit, érdekeit. Több turisztikai beruházásra nyertünk forrást az elmúlt időszakban, a fejlődési ütemet a további, közösen kidolgozott, komplex tervekkel tudjuk gyorsítani. Ez Mezőkovácsházától Battonyáig, Tótkomlóstól Mezőhegyesig, Orosházától Szabadkígyósig minden egyes településünkre érvényes, hiszen ma már csak közösen tudunk olyan palettával szolgálni, mellyel még vonzóbbá tehetjük Dél-Békést.

Munkánkat a kormányzati célkitűzésekkel összhangban folytatjuk. A magyar turizmus a 2018-as költségvetés egyik nyertese: jövőre az ágazat fejlesztésére több mint 53 milliárd forint áll rendelkezésre, ez több mint hétszerese a 2010-esnek, és duplája a 2017-esnek – áll Simonka György, Dél-Békés országgyűlési képviselőjének szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében.

Szerzőnk: Földesi Szandra

Nézze meg ezt is!

Almási Ferenc bronzérmes az EB-n

A 130 kilogrammos Almási Ferenc jobban bírta mint a román Hutuleac, és 3-1-re győzött. Június …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.