2018. december 17. hétfő
Likefestoon / Aktuális / Egyre több nőt érint a cukorbetegség

Egyre több nőt érint a cukorbetegség

Hétből egy nő terhességi diabétesszel küzd és ezt az állapotot komolyan kell venni; e nők mintegy felénél alakul ki a későbbiekben a 2-es típusú cukorbetegség. – hívta fel a figyelmet Kempler Péter, a Semmelweis Egyetem I. sz. Belgyógyászati Klinikájának egyetemi tanára, aki azt is kiemelte hogy a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő nők csaknem tízszer nagyobb valószínűséggel lesznek koszorúérbetegek, mint a nem érintettek.

A társadalom, a szakma és a kormányzat összefogásával kell szemléletváltást elérni – mondta Beneda Attila család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkár a diabétesz világnapján.

Hosszúfalusi Nóra, az SE III. sz. Belgyógyászati Klinika egyetemi docense, diabetológus is csatlakozott az államtitkár szavaihoz. Azt hangsúlyozta, hogy a várandósság alatt kialakult cukorbetegség esetén életmódváltásra van szükség, vagy ha ezzel nem rendeződik a betegség, inzulinterápiát alkalmaznak.

Hozzátette, hogy az esetek többségében a terhességi cukorbetegség a szülés után elmúlik, de mind az anya, mind a gyermek veszélyeztetett a túlsúly, a szívbetegség és a későbbi cukorbetegség kialakulása szempontjából.

A szakember elmondta, azoknak a nőknek az állapotát, akiket várandósság alatti cukorbetegséggel kezeltek, a szülés után is követni kell, az első ilyen mérést a hathetes kontrollnál végzik el. Hozzátette: a gyermeket is figyelni kell, hiszen az ő esetében is fennáll a kockázat a betegség kialakulására.

Beneda Attila család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkár a megelőzés és a tudatos életmód fontosságát hangsúlyozva azt mondta, a fertőző betegségek leküzdése után a 21. század legnagyobb kihívása a krónikus betegségek elleni küzdelem lesz. A különböző népegészségügyi akciókkal, valamint a társadalom, a szakma és a kormányzat összefogásával kell szemléletváltást elérni – tette hozzá.

Világszerte mintegy 415 millió cukorbeteg él, számuk 2040-re el fogja érni a 642 milliót. Magyarországon 2014-ben 772 ezren voltak olyanok, akik valamilyen vércukorcsökkentő készítményt váltottak ki, de a betegek száma ennél jóval magasabb lehet. –írja az MTI.

Frederick Grant Banting Nobel-díjas kanadai orvos fedezte fel a z inzulint, ezért világszerte az ő születésnapján, november 14-én tartják a diabétesz világnapját. Ennek okán hétvégén hazánkban is számos programmal várják az érdeklődőket. A nagyobb városokban ingyenes szűrések mellett szórakoztató programokat és beszélgetéseket is tartanak. A Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetsége számos helyszínen tart vércukorszintmérést.

Fotó: illusztráció

Szerzőnk: Földesi Szandra

Nézze meg ezt is!

Almási Ferenc bronzérmes az EB-n

A 130 kilogrammos Almási Ferenc jobban bírta mint a román Hutuleac, és 3-1-re győzött. Június …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.