2018. július 18. szerda
Likefestoon / Aktuális / Egy könnyed spanyol este

Egy könnyed spanyol este

Spanyol ízek, programok, zenék és Don Quijote – ezekkel és sok más érdekességgel várják a látogatókat szombaton 16 órától Orosházán, az Árpád-kertben. Többek között interaktív gyermekműsorával fellép a Pódium Színház, ott lesz a Creol Latin Gitárduó és a Botafogó Táncegyüttes, a záró buliért pedig a Fiesta Zenekar lesz a felelős.

Spanyol hangulatban telik a szombat Orosházán, a Don Quijote nap programjai ugyanis egy kis Spanyolországot varázsolnak az Árpád kertbe. A Petőfi Művelődési Központ idén második alkalommal szervezi meg a rendezvényt.

De hogy miért éppen Don Quijote? Tudta e, hogy Orosháza híres evangélikus lelkésze, Győri Vilkmos volt a műfordító Cervantes híres regényének? Erre és hasonló érdekességekre derül fény a rendezvény 16 órai kezdésekor

A későbbiekben a város és a térség lakóit is mozgósítják, hiszen iViva Espana címmel családi, baráti vetélkedő kezdődik, ahova várják a csapatok jelentkezését

17:30-kor lép színpadra a Pódium Színház Utazás a világ körül Don Quijotével című interaktív gyermekműsorával, majd latin dallamok csendülnek fel a Creol Lation Gitárduónak köszönhetően, a műsoruk színvonalát pedig a Dolce Dance tánccsoport is emeli. 19:15-től a Botafogó Táncegyüttes ropja majd, akik után a sokak által várt Fiesta zenekar lép majd színpadra.

A spanyol ízek sem maradhatnak el, a délután folyamán könnyed spanyol ételeket, koktélokat és süteményeket is kóstolhatnak a látogatók. Az esemény egyik érdekessége lesz az az alkalmi tárlat,melyet közönségfotókból állítanak majd a szervezők. Erre bárki beküldhette Spanyolországgal kapcsolatos élményfotóját.

A kisebbek a Bábika játszóházban is lefoglalhatják magukat, ahol megismerkedhetnek Don-Quijote világával.

170726_don_quijote_nap_plakat

De ki is az a Don Quijote?

Cervantes történetének alapját egy fiktív mór történész, Cide Hamete Benengeli kézirata adta. Az egyik legnépszerűbb spanyol irodalmi munka, amely egyúttal a világ leghíresebb irodalmi munkái között is szerepel. A Don Quijote első részét 1605-ben adták ki Az elmés nemes Don Quijote de la Mancha címen. A második részt Az elmés nemes Don Quijote de la Mancha második része címmel 1615-ben adták ki.

A könyv főhőse Alonso Quijana, egy vidéki úriember, aki rengeteg lovagregényt olvasott, aminek hatására meggyőződésévé válik, hogy ő is vándorló lovag. Mint „Don Quijote de la Mancha” indul el kalandokat keresni, „fegyverhordozójával”, az egyszerű észjárású Sancho Panzával.

A hölgy, akinek a kutatására indul Quijote, Dulcinea del Toboso, szintén egy képzeletbeli szereplő, aki lehet Aldonza Lorenzo, egy lány a szomszéd tanyáról. Igazi kiléte mindvégig rejtély marad, minthogy a regényben magában meg sem jelenik, a személyére történő utalások ellentmondanak egymásnak (ugyanis Dulcinea Tobosóban kocsmároslány). Ő lesz az illúziójában ragadt „lovag” nemes elérhetetlen szerelme.

Földesi Szandra

Szerzőnk: Földesi Szandra

Nézze meg ezt is!

Almási Ferenc bronzérmes az EB-n

A 130 kilogrammos Almási Ferenc jobban bírta mint a román Hutuleac, és 3-1-re győzött. Június …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.