2018. szeptember 22. szombat
Likefestoon / Aktuális / Egy hét az idősek segítése jegyében

Egy hét az idősek segítése jegyében

Az Idősek Világnapját követő héten, tizenkilenc helyen tartottak bűnmegelőzési tájékoztató előadásokat a rendőrök Békés megyében.

Több mint négyszáz idős embernek tartottak bűnmegelőzési tájékoztatót a rendőrök a „Házhoz megyünk” program részeként a október 2-a és 8-a közötti héten Békés megyében. Az Idősek Világnapja alkalmából szervezett programsorozat keretében idősek klubjaiba, idősotthonokba látogattak el, egy művelődési házban tartottak előadást és bemutatták a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács Mobil Bűnmegelőzési Centrumát is. A megyeszékhely, Békéscsaba mellett Békésen, Gyulán, Orosházán, Végegyházán, Kaszaperen, Nagykamaráson, Mezőhegyesen, Mezőkovácsházán, Sarkadon, Szarvason, Békésszentandráson és Körösújfaluban várták az érdeklődőket. A bűnmegelőzési előadók az időseket leggyakrabban érintő bűncselekmények megelőzési lehetőségeiről beszéltek.

A trükkös lopások, csalások kapcsán felhívták a figyelmet arra, hogy idegeneket senki ne engedjen be a házába, lakásába. Ha a szokásos árnál jóval olcsóbban kínálnak bármit házaló árusok, akkor ne vásároljanak, ne adjanak oda pénzt azonnal. Mérlegeljék, hogy az adott dologra egyáltalán szükségük van-e. Amennyiben igen, kérjék családtagjaik, szomszédok segítségét a döntéshez. Idegenek előtt ne vegyék elő az összes megtakarított pénzüket! Ha vásárolnak, előre készítsék elő a vételárnak megfelelő összeget. Elszaporodtak a telefonos csalások, amikor ismeretlenek a felhívott embereknek nyereményt ígérnek. Cserébe azt kérik, hogy menjenek el egy bankautomatához, tegyék be a kártyájukat és gépeljék be a megadott kódot. A kód telefonszám, a csalók így töltik fel az egyenlegüket. Ezért a rendőrség kéri, hogy hasonló hívás esetén senki ne tegyen eleget az ismeretlen telefonáló kérésének.

A rendőrök bemutatták a „BikeSafe” programot, amely egy kerékpár regisztrációs rendszer. Lopás esetén segíti a kerékpár megtalálását, a felderítést. Arra kérték az időseket, hogy sehol még rövid időre se hagyják úgy őrizetlenül a kerékpárjaikat, hogy nem zárják le. Ha a házuk udvarán, vagy lépcsőházban támasztják le a biciklit, akkor is zárják le.

A bűnmegelőzési szakemberek megmutatták az időseknek a szolgálati igazolványukat és részletesen beszéltek arról, hogy miről lehet felismerni, azonosítani a rendőröket. Kérték, hogy bármilyen, a biztonságukat érintő kérdéssel, illetve bűncselekmény esetén forduljanak bizalommal a rendőrséghez, hívják a 112-es segélyhívót.

Fotó: Békés Megyei Rendőr-főkapitányság

Szerzőnk: Földesi Szandra

Nézze meg ezt is!

Almási Ferenc bronzérmes az EB-n

A 130 kilogrammos Almási Ferenc jobban bírta mint a román Hutuleac, és 3-1-re győzött. Június …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.