2019. december 13. péntek
Likefestoon / Aktuális / Dél-Békésbe is érkezik a tüzelőanyag támogatásból
kémény

Dél-Békésbe is érkezik a tüzelőanyag támogatásból

Csanádapáca, Magyardombegyház, Pusztaföldvár és Kunágota is ott van a nyertesek közt, az utóbbi település kapta a legtöbb forrást idén térségünkben. A polgármester azt mondja, nem számítottak ekkora segítségre, csaknem ezer család telét könnyíthetik meg. A döntés ebben az esztendőben hamarabb született meg, így akár már a tél beállta előtt kiszállíthatják az önkormányzatok a szenet és a fát.

Kihirdették a szociálistüzelőanyag-pályázat nyerteseit, mintegy 2255 önkormányzat részesül idén forrásban, ez érdemi segítséget jelent számukra, hiszen a téli időszakban a legrászorultabbaknak, legelesettebbeknek, a krízishelyzetben lévőknek segítő kezet tudnak nyújtani, csökkentve ezzel kiadásaikat. A pályázatok elbírálásáról szóló döntés hamar megszületett, így még a tél beállta előtt lehetőségük van az önkormányzatoknak a tüzelő megvásárlására és kiszállítására – jelentette be Pogácsás Tibor, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára. Hozzátette, 2017-ben is hárommilliárd forint támogatást biztosított a helyi önkormányzatok szociális célú tüzelőanyag-vásárlásához a költségvetés, azonban a minisztériumi, fejezeten belüli átcsoportosítás eredményeként összesen négymilliárd forint állt rendelkezésre.

A beszámolóból kiderült, 6,1 milliárd forint összértékű kérelem érkezett a minisztériumhoz, a döntés értelmében 2023 önkormányzat keménylombos tűzifát vásárolhat 3,5 milliárd forint értékben, míg 32 önkormányzat lágylombos tüzelőre nyert 76 millió forintot. A nyertes önkormányzatoknak a tűzifát a kormányhivatalok erdészeti igazgatóságai által nyilvántartott erdőgazdálkodóktól kell megvásárolniuk. Barnakőszén vásárlására 200 önkormányzat nyert el 410 millió forintot, erre azokon a területeken lehetett pályázni, ahol problémás a tűzifa beszerzése, viszont kis távolságból beszerezhető a szén.

Pogácsás Tibor elmondta, az elbírálásnál előnyben részesítették azokat a községeket, városokat, amelyek 25 köbméternél kevesebbet igényeltek, az ennél nagyobb igényeknél a lakosságszámot és a költségvetési lehetőségeket figyelembe véve arányosítottak, de minden pályázó kapott pénzt.

A támogatásra ötezer lakosúnál kisebb települések pályázhattak, így térségünkből 21 önkormányzat részesül támogatásban. A nyertesek közt ott van Almáskamarás, Békéssámson, Csanádapáca, Dombegyház, Dombiratos, Gádoros, Kardoskút, Kaszaper, Kevermes, Kisdombegyház, Lőkösháza, Magyarbánhegyes, Magyardombegyház, Medgyesbodzás, Medgyesegyháza, Nagybánhegyes, Nagykamarás, Pusztaföldvár, Pusztaottlaka és Végegyháza is, a legtöbben 1 és 4 millió forint közötti összeget kaptak. A legnagyobb mértékű támogatást Dél-Békésben Kunágota kapta, 7 millió 21 ezer forintból vásárolhatnak tüzelőt.

– A korábbi években is nagyon örültünk a támogatásnak, tavaly például 700 családnak segíthettünk, azonban ekkora forrásra nem számítottunk, mint az idei. Hatalmas öröm, hiszen így még több embernek segíthetünk. Ahogyan azt korábban is tettük, igényfelmérést végzünk, ez alapján osztjuk szét a szenet, és ha további kérelem merül fel, akkor saját forrással is kiegészítjük az összeget – osztotta meg hírportálunkkal Süli Ernő polgármester.

Arról, hogy a tüzelőhöz miként jutnak majd az igénylők, az önkormányzatok gondoskodnak, legkésőbb február 15-ig minden házhoz meg kell érkezzen az adomány.

Szerzőnk: Földesi Szandra

Nézze meg ezt is!

Almási Ferenc bronzérmes az EB-n

A 130 kilogrammos Almási Ferenc jobban bírta mint a román Hutuleac, és 3-1-re győzött. Június …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.