2020. február 29. szombat
Likefestoon / Aktuális / Csökkenthetik tartozásukat a harmadik gyermeket vállaló családok

Csökkenthetik tartozásukat a harmadik gyermeket vállaló családok

1-1 millióval csökkenthetik hiteltartozásukat a harmadik, vagy további gyermeket vállaló családok. A kormány a döntést a születésszám növekedésének érdekében hozta.

A májusban bejelentett átfogó demográfiai csomag részeként a kormány a múlt héten döntött a harmadik, vagy további gyermeket vállaló családok hitelelengedéséről. A támogatás összege 1-1 millió forint minden 2018. január elseje után született gyermek után ezeknél a családoknál.

A kormány célja az intézkedéssel a születésszám növelése – mondta Hornung Ágnes, a Nemzetgazdasági Minisztérium pénzügyekért felelős államtitkára az Echo TV Napi Aktuális című műsorában.

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a tervek szerint a támogatás a kölcsönt folyósító pénzügyi intézményeknél igényelhető és a sikeres elbírálás után 1 millióval csökken az igénylő tőketartozása. A folyamat egyszerű és ingyenes, az állam átvállalja a tranzakció összes költségét – fűzte hozzá.

Hornung Ágnes az ügyintézés folyamatát bemutatva elmondta, hogy a jelenlegi tervek szerint az igénylő felkeresi a hitelét nyilvántartó pénzintézetet, ahol a születési anyakönyvi kivonattal bizonyítja harmadik gyermeke születését, sőt a kedvezmény a magzat 12. hetétől már igényelhető, utóbbi esetben orvosi igazolásra lesz szükség – tette hozzá. Az állampolgárnak két dokumentumot kell önállóan beszereznie, de ezt megteheti elektronikus úton is. A NAV-tól a köztartozás mentességről szóló igazolást, az erkölcsi bizonyítványt pedig a Belügyminisztériumtól kell kérni.

A konstrukció a fennálló és az újonnan igényelt lakáscélú hitelekre is vonatkozik – tájékoztatott Hornung Ágnes. Lényeges különbségként kiemelte, hogy a rendelet kihirdetését megelőzően felvett kölcsönöknél mind az ingatlanfedezetű lakáscélú, mind az ingatlanfedezetű szabad felhasználású hitelekre is alkalmazható a kedvezmény. A kormány ezen döntését alátámasztja, hogy a devizahitelezés időszakában a szabad felhasználású hitelek nagy részét ingatlanvásárlásra, vagy felújításra fordították a családok. A jövőben már csak célhoz kötötten, a ténylegesen lakáscélú hitelekre lesz érvényes a támogatás. – írja a kormány.hu.

Nagyságrendileg 200 ezer olyan családdal számolhatunk, akik két gyermekkel és már meglévő hiteltartozással rendelkeznek és 250 ezer olyan családdal, amelyeknek nincs ugyan kölcsöntartozása, de van már két gyermek és a szülők korára tekintettel reális lehetőség egy harmadik vállalása. Tehát potenciálisan 450 ezer kétgyermekes családot érinthet az intézkedés – mondta el az államtitkár, illetve természetesen majd minden olyan családot, ahol a harmadik gyermek 2018. január 1-e után születik.

Hozzátette: a lakáshoz kapcsolódó állami támogatásokat egy felülről nyitott költségvetési előirányzatból finanszírozzák, ami így kormánydöntéssel pótolható. Az intézkedés költségvetési terhéről elmondta, hogy nehéz megbecsülni a pontos összeget, mert ez a családok egyéni döntéseitől függően alakul. Évente 10-20 milliárd forint közötti állami kiadással számolunk, remélem hogy minél több család fogja igénybe venni a támogatást – húzta alá Hornung Ágnes.

Fotó: illusztráció

Szerzőnk: Földesi Szandra

Nézze meg ezt is!

Almási Ferenc bronzérmes az EB-n

A 130 kilogrammos Almási Ferenc jobban bírta mint a román Hutuleac, és 3-1-re győzött. Június …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.