2019. december 13. péntek
Likefestoon / Aktuális / Csok: Egyszerűbb és gyorsabb igénylés

Csok: Egyszerűbb és gyorsabb igénylés

Két rendeletmódosításnak köszönhetően a korábbiakhoz képes még inkább egyszerűbb és gyorsabb lesz a családi otthonteremtési kedvezmény igénylése március és még több család számára lesz elérhető a szolgáltatás.

Novák Katalin az Emberi Erőforrások Minisztériuma család- és ifjúságügyért is felelős államtitkára két, szerdától hatályos rendeletmódosítást ismertetett. A módosításokat az eddigi tapasztalatok és visszajelzések alapján tették meg. Hangsúlyozta, hogy a kormány megbízik a magyar emberekben, és azt szeretnék, ha minél kevesebb adminisztratív teher mellett vehetnék igénybe a csok-ot.

A módosítások szerint többek között bevezetik a nyilatkozati elvet, amelynek az a lényege, hogy az igénylőknek nem kell minden dokumentumot beszerezniük, elég lesz büntetőjogi felelősségük tudatában nyilatkozatot tenniük. Az ügyintézési határidők rövidülnek, a már megkezdett otthonbővítésekre is lehet támogatást kérni, továbbá a külföldről hazatérő, itthoni tb-jogviszony nélküli magyar családok is kaphatnak csokot. – írja az MTI.

A csokot eddig 68 ezer család, 280 ezer ember vette igénybe, összesen 189 milliárd forint összegben. Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a népszerű támogatás a jövőben is minden család számára elérhető lesz.

A változtatások részleteit ismertetve az államtitkár elmondta, március 15-e után a csok banki igénylésénél egy egyszerűbb esetben akár elég lehet a személyi igazolvány, a lakcímkártya, az adókártya, a tb-jogviszony igazolása, az adásvételi szerződés vagy az építési napló, valamint egy nyilatkozat az egyéb körülményeikről.

A támogatást hazatérő családok is igényelhetik, abban az esetben, ha külföldi tb-jogviszonyt igazolnak, és vállalják azt, hogy egyikük 180 napon belül magyar tb-jogviszonyt létesít.

A támogatás bővítési, építési munkálatokra is igényelhető, akár a költségek teljes fedezésére is.

Az elbírálás folyamata is gyorsul, hiszen március 15-étől a bankoknak 30 napon belül kell dönteniük a lakásvásárlási ügyekben, az építkezéseknél pedig 60 nap a határidő. További változás, hogy a csok iránti igény benyújtására már négy hónap, hanem fél év áll a családok rendelkezésére. A  fiatalok számára pozitív változás, hogy a jövőben a csok igényléséhez adóstársnak bevonják szüleiket vagy közeli hozzátartozóikat.

A fontos változások közé tartozik az is, hogy március 15-étől már azok a családok is kérhetik a támogatást, akiknek már van a tulajdonukban ingatlan.

Azok a családok, akik korábban már vettek fel lakáscélú támogatást, a jövőben több támogatást kaphatnak, ha újabb három gyermeket vállalnak. Ez azt jelenti, hogy az új támogatásból már nem kell levonni a már meglévő gyerekek után kapott “szocpolt”.

Novák Katalin azt hangoztatta, ha a kormány a választáson újból lehetőséget kap, akkor megtartja és bővíti az otthonteremtési programot. A magyar családok számíthatnak arra, hogy lesz csok, lesz otthonteremtési program – mondta az államtitkár.

Fotó: illusztráció

Szerzőnk: Földesi Szandra

Nézze meg ezt is!

Almási Ferenc bronzérmes az EB-n

A 130 kilogrammos Almási Ferenc jobban bírta mint a román Hutuleac, és 3-1-re győzött. Június …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.