2019. június 19. szerda
Likefestoon / Aktuális / Bővítés a diákok érekében Tótkomlóson

Bővítés a diákok érekében Tótkomlóson

A közelmúltban fejeződtek be a tótkomlósi Szlovák Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Óvoda bővítési és felújítási munkálatai. A napokban az intézmény rekonstrukciójának ünnepélyes átadására is sor került. A jövőben újabb korszerűsítések várhatók.

Az Országos Szlovák Önkormányzat fenntartásában működő intézmény felújítása az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával valósult meg. A beruházást ünnepélyes keretek között Fülöp Attila, az EMMI egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára, és Hollerné Racskó Erzsébet az Országos Szlovák Önkormányzat elnöke adta át.

A munkálatok két ütemben zajlottak. Először az iskola főépülete mellett található, korábban lakóházként szolgáló épület megvásárlása történt meg, majd pedig a melléképület átalakítására került sor, melynek eredményeképp több, az oktatáshoz elengedhetetlenül fontos termet alakítottak ki.

– Az épületben eddig nem volt gyakorlókonyha, pedig ez elengedhetetlen a háztartástan foglalkozások lebonyolításához. A lányok most örülhetnek, hiszen egy új, korszerű teremben gyakorolhatják ezt a tantárgyat. A technika termünk is igen szűkös volt, de a bővítéssel ez a probléma is megoldódott, mivel a fiúk a korábbi kis terem helyett, egy jóval nagyobbat kaptak. Emellett kialakítottunk egy néprajzi szobát is, amely azért fontos, mert így sikerül közelebb hoznunk a gyermekeket a népi kultúrához – számolt be hírportálunknak Laukó Zsuzsanna, az iskola igazgatója, aki azt is elmondta, a néprajzi szoba berendezését felajánlásból kapták.

A bővítés-korszerűsítés részeként az óvodában mindhárom csoport vizesblokkja teljes egészében megújult, illetve a folyosó újraburkolása is megtörtént. Az iskola fő épületét 2006-ban alakították át, de nem volt olyan raktárépület, amely a sport és egyéb eszközök tárolására alkalmas lett volna, a bővítéssel nyert új melléképület erre is funkcionál.

– A melléképület nyitott kinti kézműves foglalkozások és rajzfoglalkozások lebonyolítására is alkalmas, így a diákok változatosabb környezetben tölthetik a tanórákat és kiszakadhatnak a terem falai közül – tette hozzá az igazgató.

Az intézmény vezetőjétől azt is megtudtuk, további korszerűsítések várhatók, melyek érdekében már a pályázatok benyújtása is megtörtént. A jövőben szeretnék felújítani a sportudvart, ugyanis 2006 óta ezen a területen nem történt korszer18076670_1464498883594714_955514752631439136_oűsítés, sok eszköz elavulttá vált. A tervek között szerepel továbbá egy kerékpártároló kialakítása, ugyanis sok gyermek jár biciklivel, amelyek elhelyezése egyelőre nehézséget okoz.

Dél-Békésben az utóbbi időben, a térség hatékony érdekképviseletének köszönhetően számos általános iskolát korszerűsítettek. A közelmúltban újították fel – több mint százmillió forint értékben – a tótkomlósi Jankó János Általános Iskola és Gimnázium épületét is. Dél-Békésben a 2017/2018-as tanévkezdésre is számos felújítás és bővítés várható, mind az iskolaépületeket, mind az eszközöket tekintve.

Földesi Szandra

Fotó: Komlós Média

Szerzőnk: Földesi Szandra

Nézze meg ezt is!

Almási Ferenc bronzérmes az EB-n

A 130 kilogrammos Almási Ferenc jobban bírta mint a román Hutuleac, és 3-1-re győzött. Június …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.