2018. március 21. szerda
Likefestoon / Aktuális / Bíróságok napja – Július 15.

Bíróságok napja – Július 15.

Az Országos Igazságszolgáltatási Tanács július 15-ét a bírói hatalom gyakorlásáról szóló 1869. évi IV. törvénycikk kihirdetésének évfordulóját nyilvánította a bírák és az igazságügyi alkalmazottak ünnepnapjává. Ezen a napon minden bíróság zárva tart.

A bíróságok napja megünnepeléséről és annak dátumáról 2000. június 24-én döntött az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT), megtartására első alkalommal 2001-ben került sor.

 Az OIT július 15-ét a bírói hatalom gyakorlásáról szóló 1869. évi IV. törvénycikk kihirdetésének évfordulóját nyilvánította a bírák és az igazságügyi alkalmazottak ünnepnapjává. Ez a törvénycikk meghatározó állomás volt a magyar igazságszolgáltatás működésének szempontjából, mivel a jogszabály rendezte a közigazgatás és a bíráskodás elválasztását. Kiemelkedő jelentőséggel bír a bírói függetlenség deklarálása, amely szerint a bíró csak a törvénynek, illetve a törvényerejű szokásoknak volt alávetve. Ekkor szabályozták először a bírák alkalmazásának szakmai feltételeit is. A törvénycikk hatályba lépésétől a bíró elmozdíthatatlanná és áthelyezhetetlenné vált.

Július 15.-e munkaszüneti nap az igazságügyi alkalmazottak számára, ezen a napon minden bíróság zárva van.

A bíróságok napján adja át a Legfelsőbb Bíróság és az Országos Igazságszolgáltatási Tanács elnöke a Juhász Andor-díjakat bíráknak és igazságügyi alkalmazottaknak kiemelkedő igazságszolgáltatási tevékenységük és példamutató életpályájuk elismeréseként. A díjat az OIT alapította, Juhász Andornak, a Magyar Királyi Kúria elnökének emlékére.

Földesi Szandra

Fotó: archívum

Szerzőnk: Földesi Szandra

Nézze meg ezt is!

Vívóverseny az orosházi Eötvös-csarnokban

Hétvégén ismét pástra léptek az orosházi vívók. A Gerevich-Kovács-Kárpáti Reménység Kard Körverseny negyedik állomásának éppen …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.