2020. április 1. szerda
Likefestoon / Aktuális / Békés és Csongrád megyét sújtja legjobban a belvíz

Békés és Csongrád megyét sújtja legjobban a belvíz

Sokfelé első-, másod-, illetve harmadfokú az árvíz- és belvízvédelmi készültség. Egyre nagyobb bajba kerülnek a gazdák a belvizes területeken, lehetetlen a nehéz gépekkel rámenni a földekre.

2018. március elejére a Duna és a Tisza vízrendszerének sok részvízgyűjtőjén a sokéves átlagot meghaladó mennyiségű hó halmozódott fel, ami megnövelte egy, a tavaszi időszakban kialakuló árhullám kockázatát. Az azóta eltelt időszakban – elsősorban a bajor területeken, kisebb mértékben pedig a Morva vízgyűjtőjén végbement olvadás hatására – több mint 2,5 köbkilométerrel csökkent a hóvízkészlet.

Árvízhelyzet

Magyarországon jelenleg 376 km hosszban van árvízvédelmi készültség elrendelve, ebből II. fokú készültség 215 km hosszban, I. fokú készültség pedig 161 km hosszban. A Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság területén Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a Kraszna folyó mentén van II. fokú árvízvédelmi készültség elrendelve az elmúlt időszakban lehullott nagy mennyiségű csapadék miatt. A Kraszna felső szakasza már apad, de a jelentős román oldali szivattyús belvízemelés miatt lassú apadásra kell számítani.

A Közép-Tisza- vidéki Vízügyi Igazgatóság, illetve a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság területén Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok megyében a Hortobágy-Berettyó mentén van II. fokú árvízvédelmi készültség elrendelve az elmúlt időszakban lehullott nagy mennyiségű csapadék miatt. A Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság területén Tolna megyében a Sió mentén van II. fokú árvízvédelmi készültség elrendelve, tekintettel a folyamatban levő balatoni vízeresztésre. Továbbá Tolna megyében a Sió alsóbb szakaszai mentén van I. fokú árvízvédelmi készültség elrendelve, a Balatoni vízeresztés, illetve a Kapos vízrendszeréből érkező árhullám együttes hatása miatt.

A Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság területén Békés, illetve Hajdú-Bihar megyében a Sebes-Körös, illetve a Berettyó mentén van I. fokú árvízvédelmi készültség elrendelve az elmúlt időszakban lehullott nagy mennyiségű csapadék miatt. Az Alsó- Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság területén a Tisza folyó áradó tendenciájára való tekintettel 2018. március 23-án (péntek) reggel 06:00 órától a szegedi Huszár Mátyás rakpart lezárásra került. Az út lezárása nem jár együtt árvízvédelmi készültség elrendelésével. Az I. fokú készültség életbe léptetése 650 cm-es vízszint esetén történik. Ma reggel Szegednél 565 cm volt a vízállás.

Belvízhelyzet

Jelenleg 11 vízügyi igazgatóság területén 61 szakaszon van belvízvédelmi készültség elrendelve. Ebből 18 szakaszon I. fok, 38 szakaszon II. fok és 5 szakaszon III. fok van érvényben. 329 db szivattyútelep van készültségben. A csütörtöki napon a belvízzel elöntött területek nagysága 74 600 hektár volt, ebből 38 500 hektár vetés/szántó. A legnagyobb elöntések Békés és Csongrád megyében vannak, ahol 14 000 hektáron van belvízi elöntés. Az igazgatóságok a tegnapi napon összesen 15,8 millió köbméter, 2018-ban eddig összesen 281 millió köbméter belvizet emeltek át.

Szinte teljesen víz borítja a Szolnok melletti Besenyszög szántóföldjeit – közölte a hirado.hu. Az egyik gazdának 110 hektár földje van, 60 hektáron őszi árpát, 50-en őszi búzát vetett. Árkokat és vízelvezető csatornákat ástak, hogy le tudjon folyni a víz. Napi körülbelül 1500 köbméter vizet enged le, ilyen ütemben nagyjából 20 nap alatt fogy el a víz a földről. Azt mondta, ha újabb csapadék érkezik, az komoly károkat okoz majd a termésben.

Békés megyében több helyen harmadfokúra emelték a készültségi szintet. A megyében 5 ezer hektár vetés, több mint 7 ezer hektár szántó, rét és legelő került víz alá. A gazdák aggódnak, hogy a vízben álló őszi vetésű növények a következő hetekben megrohadhatnak, és a növényvédelmi munkákat sem tudják elk ezdeni a földeken.A Bács-Kiskun megyei Csengőd környékén 760 hektáron termesztenek szőlőt, ebből most csaknem a fele víz alatt van. A település polgármestere elmondta, a helyzetet az is nehezíti, hogy a terület adottságai miatt a talaj felső rétege alatt vízzáró homokkő van, így csak nehezen tud felszívódni a nedvesség. A termelők a belvíz miatt ért veszteséget az agrárkár-enyhítési rendszeren keresztül tudják bejelenteni.

Marad a szivattyú

Az Országos Vízjelző Szolgálat előrejelzése alapján a következő 5 napban az ország területén csapadékra nem kell számítani. Figyelembe véve, hogy az előre jelzett hőmérséklet nem emelkedik jelentősen, illetve a mérsékelt szél sem fogja jelentősen megnövelni a párolgást, a belvízi elöntések változását, csökkenését, vagy csökkenő tendenciáját alapvetően a belvízi szivattyúzás fogja meghatározni.

A Balaton pénteki átlagvízállása 132 cm. A tóból továbbra is 60 köbméter/mp vizet eresztenek a Sió csatornán keresztül. A Zalából és a Balaton vízgyűjtő területéről a hozzáfolyó víz mennyisége az elmúlt napok csapadékos időjárása miatt összesen 61 köbméter/mp. Az előrejelzések szerint a most következő 6 napban jelentős csapadék a vízgyűjtő területén nem varható, ezért  a tó vízszintjének stagnálása, majd csökkenése várható.

(forrás: OVF/hirado.hu)

Szerzőnk: Földesi Szandra

Nézze meg ezt is!

Almási Ferenc bronzérmes az EB-n

A 130 kilogrammos Almási Ferenc jobban bírta mint a román Hutuleac, és 3-1-re győzött. Június …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.