2018. szeptember 22. szombat
Likefestoon / Aktuális / Battonya: A kultúráért 0-tól 99 éves korig

Battonya: A kultúráért 0-tól 99 éves korig

Ismét könyvet ragadtak a dél-békési város lakói, akiket egész héten ingyenes programokkal várnak a Városi Könyvtár dolgozói, de a térségben élőket is szívesen fogadják. Írjuk a részleteket.

Ahogyan arról olvashattak már nálunk, október 2. és 8. között szervezik meg idén is az Országos Könyvtári Napokat hazánkban, melynek célja, hogy minél többen ragadjanak könyvet, minél több állampolgár megérezze az olvasás szeretetét, és azt, hogy olvasni nem szégyen, hiszen minden egyes könyv elolvasásával gyarapodunk. A battonyaiak már biztosan gazdagabbak, hiszen egész héten értékes programokon vehetnek részt.

Tegnap például egyedülálló kezdeményezésbe kezdtek, receptgyűjtést indítottak a városban, ugyanis céljuk, hogy a múlt forrásait és a népi hagyományokat megőrizve összeállítsanak egy tradicionális Battonyai Receptkönyvet, melyet később a helyi értéktárba is felvesznek majd. A könyvbe jól bevált recepteket várnak, nemcsak ételekről és desszertekről, hanem pálinkáról, borról és lekvárról is.

A tíz órai programot a diákságnak szervezett „A Nagy Könyves Beavatás” követte 15 órakor, ezúttal két csapat indult el az országos vetélkedőn, melynek fordulói öt hónapon keresztül tartanak majd, a tavalyi megmérettetésen Borka Elizabet, Molnár Beáta és Raffai Dorka előkelő helyen végeztek, a több mint 100 csapattal „szembeszállva” a tizedik helyet zsebelték be. A lányok az idei versenyre történő nevezés előtt tapasztalataikat is megosztották társaikkal.

A délután folytatásában a felnőtteké volt a főszerep, akik szintén egy hosszabb kalandra indultak „Könyvekkel a világ körül” címmel. Az olvasási játékba hatvan könyvet vontak be különböző ország íróinak alkotásából, ott van például a válogatásban „Häken Nesser: A visszatérés”, „Szabó Magda: Az ajtó”, illetve „Oscar Wilde: Dorian Gray arcképe” is. A könyvekhez a könyvtárosok kérdéseket kapcsoltak, miután ők maguk is elolvasták a könyveket. Eddig hét jelentkezőt számláltak, azonban az egy év alatt bárki bekapcsolódhat a játékba, nem feltétel, hogy helyi legyen, lényeg, hogy regisztrált olvasó legyen a Városi Könyvtárban. Aki az egy év alatt a legtöbb könyvet olvassa el és helyesen válaszol a kérdésekre, kerékpárt nyer.

Mivel az idei országos program jelmondata a „Csak tiszta forrásból!”, ezért a battonyai könyvtárosok igyekeztek a hét során néhány programelemet a vízhez kötni. Például a szerda délelőtti „Víz, víz, tiszta víz” című előadást, melyet Diós Zsolt, az Alföldvíz Zrt. munkatársa tart majd, továbáá a csütörtöki játékos vetélkedőt Víz-kvíz néven, valamint a szombati kerékpáros túrát is, melynek keretében a Száraz-ér partjára tekernek el a résztvevők.

Érdemes kihasználni az ingyenes programokat.

Szerzőnk: Földesi Szandra

Nézze meg ezt is!

Almási Ferenc bronzérmes az EB-n

A 130 kilogrammos Almási Ferenc jobban bírta mint a román Hutuleac, és 3-1-re győzött. Június …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.