2018. május 24. csütörtök
Likefestoon / Aktuális / Az önkéntesség a legnagyobb érték

Az önkéntesség a legnagyobb érték

Július minden harmadik vasárnapja a polgárőröké. Mezőkovácsháza adott otthont ezúttal a XVII. Békés Megyei Polgárőr Napnak, ahol az ünnepi beszédek a polgárőrök önkéntesen végzett, áldozatkész munkájára központosultak. Az elhangzottak szerint megyénk polgárőrei sokat tesznek annak érdekében, hogy a Viharsarokként emlegetett Békés megye az egyik legbiztonságosabb hely legyen. Az ünnepeltek példaértékű munkáját jutalomban részesítették tegnap.

Európában csodának tekintik a magyar polgárőrséget, mert más országban nincs rá példa, mert sikeres, szervezett, mozgósítható, egységes, és annak tagjai felelősségteljesen végzik munkájukat. Ennek van egy nagyon szép gyümölcse, mely nem más, mint hazánk közbiztonságának kiegyensúlyozottsága – emelte ki dr. Túrós András, a Magyar Polgárőr Szövetség elnöke tegnap Mezőkovácsházán. Bár az unióban ismeretlen a polgárőrség fogalma, hazánkban 1995 óta július harmadik vasárnapján a polgárőr szervezeteket ünnepeljük. Így történt ez a Mezőkovácsházi Járás székhelyén is július 15-én, a város a Békés Megyei Polgárőr Napnak adott otthont.

Varga Gusztáv polgármester szerint az ünnepségnek helyet adó rendezvénytér a helyi polgárőröknek sokszor munkatér is, hiszen számos program valósult már meg ott az önkéntesek rendvédelmi munkájának keretében.

– Kovácsházán egyben évfordulót is ünneplünk, hiszen idén öt éve, hogy megalakult a polgárőr szövetségünk, mely által az évek során nőtt a lakosság biztonságérzete, a rendezvények biztonsága. Önkormányzatunk igyekszik minden lehetséges támogatást megadni számukra, évente 300 ezer forinttal, valamint egy épület biztosításával segítjük őket, illetve pályázatírónk által nyertünk már számukra gépjárművet és eszközöket, de programokat is valósíthattak már meg elnyert forrásból. Terveink továbbra is vannak, melyhez országos segítséget kérünk, például szemléletformáló kiadványok készítéséhez, újabb térfigyelő kamerák kiépítéséhez, illetve a meglévő eszközök korszerűsítéséhez is – emelte ki ünnepi beszédében a városvezető.

Az ünnepséget megtisztelte jelenlétével Simonka György, Dél-Békés országgyűlési képviselője, dr. Takács Árpád kormánymegbízott, dr. Túrós András, a Magyar Polgárőr Szövetség elnöke, dr. Polyák Zsolt, Békés Megye rendőrfőkapitánya, Tóth Tibor, a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója, valamint Tolnai Péter, a Békés Megyei Önkormányzat Közgyűlésének alelnöke.

A polgárőröknél alkalmazkodóbb civileket keresve se lehet találni, ők azok, akik ott vannak minden helyzetben, és teszik az önként vállalt kötelességeiket együttműködve a rendőrséggel, a hivatalokkal és a katasztrófavédelemmel – hangsúlyozta a kormánymegbízott. Ezekhez a szavakhoz csatlakozott megyénk rendőrfőkapitánya, aki elmondta, stratégiai partnerség valósul meg a rendőrség és a polgárőrség között, melynek mentén kiváló eredményeket érhetnek el a jövőben közösen, ezt jól bizonyítja például az a negyven eset, melynek során a rendőrök a polgárőrég jelentése által tudták megakadályozni a bűncselekményeket az elmúlt egy évben, de számos esetben akadályozták meg közösen a migránsok bejutását megyénkbe.

A katasztrófavédelem és a tűzoltóság is a nap 24 órájában számíthat a polgárőrök áldozatkész munkájára – világított rá Tóth Tibor hozzátéve, ezek az emberek mindezt önkéntesen végzik, az önkéntesség pedig a mai világban a legnagyobb érték hazánkban. Továbbá a közgyűlés alelnöke a szövetség óriási teljesítményére, és a megye biztonságára helyezte a hangsúlyt, majd további eredményes munkát és kitartást kívánt az ünnepelteknek.

Dr. Túrós András szerint jól teljesítettek megyénk polgárőrei, egyénenként 162 órát töltöttek szolgálatban egy év alatt, mely meghaladja az országos átlagot. Ezen munka elismerésül számos oklevelet, emlékplakettet kiosztottak az ünnepségen, például a mezőhegyesi Kovács Imre, a gádorosi Szelják András, a pusztaföldvári Laduver Márta, illetve a kovácsházi Bajkán Mariann is elismerésben részesült, épp úgy, mint térségünk országgyűlési képviselője, aki a Medgyesbodzási Polgárőrségtől vehetett át plakettet 10 éves szolgálatáért.

A nap hátralevő részében közös főzéssel, beszélgetéssel és kikapcsolódással folytatódott a XVII. Békés Megyei Polgárőr Nap. A színpadot kulturális műsorok vették birtokba, továbbá a program keretében határőröket toboroztak, volt véradás, valamint a Dél-Békés Jövőjéért Szövetség Calendula Tervével is megismerkedettek az érdeklődők.

Kiss Anna

Szerzőnk: Kiss Anna

Nézze meg ezt is!

Bűnmegelőzési témájú fórumok Dél-Békésben

Békés megyében Medgyesbodzáson, Mezőhegyesen és Végegyházán is bűnmegelőzési témájú előadással, tanácsadással várják az érdeklődőket a …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.