2019. december 11. szerda
Likefestoon / Aktuális / Az allergia – Mit tehetünk?

Az allergia – Mit tehetünk?

Az allergia az immunrendszer egy túlzott reakciója olyan anyagokra, melyek normális körülmények között semmilyen választ nem váltanak ki a szervezetből. Az ilyen anyagokat allergéneknek nevezzük, ilyenek lehetnek: a pollen, állati szőrök, atkák, penészspórák, állatok mérgei, mikroorganizmusok, élelmiszerek, gyógyszerek, vegyszerek, nehézfémek. Dr. Tóth Judit belgyógyász szakorvos ismerteti a legfőbb tudnivalókat.

Az allergia kimutatására provokációs tesztek és vérvizsgálatok szolgálnak. A provokációs tesztek során kis mennyiségű allergénnel vagy allergén-kivonattal hozzák kapcsolatba a szervezetet, általában a bőrt. Érzékeny egyéneknél meghatározott időn belül helyi reakció jelentkezik. A vérből az allergén specifikus IgE mennyiségét tudják meghatározni.

Az allergia megjelenési formái változatosak, az adott egyénre jellemzőek. A leggyakrabban előforduló tünetek:

  • pollenallergia: orrfolyás, orrdugulás, szemviszketés, könnyezés, tüsszögés, asztmás tünetek
  • ételallergia: hányinger, hasi fájdalom, hasmenés, puffadás, bőrtünetek
  • rovarcsípés: bőrduzzanat, fájdalom, kipirosodás, súlyos esetben légszomj, nyelési nehezítettség, életveszélyes keringés-összeomlással járó anaphylaxiás reakció
  • bőrkontaktus: csalánkiütés, ekcéma

A legjobb megelőzés és egyben terápia az érzékenységet kiváltó anyagok kerülése. Ez azonban nem mindig lehetséges. A legtöbb gyógyszeres vagy alternatív kezelés csak tüneti, nem oki megoldást jelent, azaz a kialakult tünetek csökkenthetők, de maga a betegség nem szüntethető meg velük. Gyógyszeresen antihisztamin készítmények adása jön szóba.

Az alternatív kezelések tárháza nagyon változatos, ennek a beteg pénztárcája szab határt a legtöbb esetben, ilyen a klímaterápia, akupunktúra, homeopátia fényterápia, biorezonancia.

Az immunterápia kapcsán, a hiposzenzibilizálásnak nevezett eljárás során a túlérzékeny beteg a kérdéses allergént erős hígításban, ám fokozatosan növekvő koncentrációban, injekció formájában kapja. A kezelés célja, hogy a test védekezőképességét annyira megnöveljék, hogy csak a legenyhébb allergiás reakció jöjjön létre az allergénnel való találkozáskor.

Cikkünk a “Kulcs egy jobb élethez!” komplex humánerőforrás-fejlesztési program közreműködésével készült el.

Szerzőnk: Földesi Szandra

Nézze meg ezt is!

Almási Ferenc bronzérmes az EB-n

A 130 kilogrammos Almási Ferenc jobban bírta mint a román Hutuleac, és 3-1-re győzött. Június …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.