2018. december 17. hétfő
Likefestoon / Aktuális / Aszály sújtotta Dél-Békést is

Aszály sújtotta Dél-Békést is

A földművelésügyi miniszter napokban megjelent aszályközleménye értelmében az ország szinte valamennyi járásában, így a Mezőkovácsházi és az Orosházi járásban is aszályhelyzet volt Magyarországon a 2017. kárenyhítési év során. Az agrárkár-enyhítési rendszerben a kárenyhítő juttatás igénybevételének további feltételei is vannak. Írjuk a részleteket.

Dr. Farkas Sándor megjelent aszályközleménye értelmében az ország szinte valamennyi járásában, illetve a közleményben felsorolt járások egyes településein aszályhelyzet volt Magyarországon.

A mezőgazdasági termelést érintő időjárási és más természeti kockázatok kezeléséről szóló 2011. évi CLXVIII. törvény értelmében az aszálykár utáni kárenyhítő juttatás kifizetésének egyik feltétele, ha az adott kárenyhítési év vonatkozásában az aszályhelyzetről a miniszter tárgyév október 31-ig közleményt ad ki. A 2016. november 1-től 2017. október 31-ig terjedő kárenyhítési év tekintetében a miniszteri aszályközlemény alapvetően az Országos Meteorológiai Szolgálat által üzemeltetett agro.met.hu honlap információin alapul, amely az aszály vegetációs időszakban történő bekövetkezéséről is részletes tájékoztatást nyújt a termelők és a hatóságok számára. – olvasható a kormany.hu-n.

Az aszályközlemény szükséges feltétele a kárenyhítő juttatás igénybevételének, de annak megjelenése önmagában nem jogosítja fel a termelőt a kompenzációra. Az agrárkár-enyhítési rendszerben a kárenyhítő juttatás igénybevételének további feltételei is vannak, amelyek a következők:

– aszálykár határidőben történő bejelentése, majd agrárkár-megállapító szerv általi igazolása;

– az aszálykárral érintett növénykultúrában 30%-ot meghaladó hozamcsökkenés és 15%-ot meghaladó hozamérték-csökkenés keletkezik;

– a termelő a kárenyhítési hozzájárulását szeptember 15-ig megfizette;

– a termelő a kárenyhítő juttatás iránti kérelmét 2017. november 30-ig az erre a célra létrehozott elektronikus felületen benyújtja (a kérelembenyújtás lehetősége november elején fog nyílni).

A Mezőkovácsházi és az Orosházi járásban az aszályközlemény hatálya alá tartozik, ezért az igénybevételhez szükséges feltételek fennállása esetén a kárenyhítő juttatás igényelhető.

– Aki a betakarításkor ezt a bejelentést elmulasztotta, az nem részesülhet a kárenyhítési kifizetésekből. Akik viszont megtették, azok számára november elsejétől harmincadikáig van lehetőség a falugazdászok segítségével a kifizetést igényelni – nyilatkozta az Oroscafe-nak Horváth József, az Orosháza és térsége Gazdakör elnöke.

A gazdálkodóknak tehát az elkövetkezendő napokban kell a falugazdászoknál igényelni a kifizetést a kárenyhítési alapból.

Fotó: illusztráció

Szerzőnk: Földesi Szandra

Nézze meg ezt is!

Almási Ferenc bronzérmes az EB-n

A 130 kilogrammos Almási Ferenc jobban bírta mint a román Hutuleac, és 3-1-re győzött. Június …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.