2018. december 19. szerda
Likefestoon / Aktuális / Árthat a fagy egyes növényi kultúráknak

Árthat a fagy egyes növényi kultúráknak

A fagyos időszak várhatóan egy hétig tart, a hét végétől enyhülés következhet – áll az OMSZ agrometeorológiai előrejelzésében. Egyelőre csak reménykedni lehet abban, hogy a kemény fagy nem tesz nagyobb kárt a mezőgazdasági kultúrákban.

Már vasárnap reggelre is -10 Celsius-fok környékére csökkent a hőmérséklet, hétfő reggelre pedig még hidegebb lett, helyenként már -15 fokot is mértek egyes helyeken az erősen szeles idő ellenére. A talaj országszerte csaknem telítődött nedvességgel, az utóbbi hetekben lehullott csapadék sokfelé már nem is tudott beszivárogni. Az Alföldön tovább nőtt a belvizes területek kiterjedése. A télen eddig alig fordult elő jelentősebb fagy a talajban, azonban most a komoly hideg hatására néhány nap alatt a talajfagy mélysége már sokfelé meghaladta az 5, a hómentes részeken a 10 cm-t is.

Az ezen a héten csütörtökön beköszöntő meteorológiai tavasz ellenére kemény téli idő várható, sokfelé havazással, majd a hét végére megenyhül az idő. A heti összcsapadék (március 5-én reggelig) a jelenlegi számítások szerint az ország északi felén többnyire 5-10, a délin 10-20 mm között valószínű. Péntekig hó ígérkezik, majd az enyhülés hatására már vegyes halmazállapot is várható. A hőmérséklet péntekig nem emelkedik, maradnak a jellemzően -10 fok körüli éjszakák és a fagyos nappalok. A leghidegebb reggelnek a csütörtök ígérkezik, ugyanis csak akkorra áll el a szél, éjszakára kiderül az ég és hó is lesz. Csütörtök reggelre -15, helyenként akár -20 Celsius fok körüli fagyok is előfordulhatnak. Péntektől mérséklődik a lehűlés, enyhülnek a nappalok, a hét végén napközben már országszerte 0 fok fölé emelkedik a hőmérséklet. A talaj hőmérséklete tovább csökken, a talajfagy mélysége a 10-20 cm-t is meghaladhatja. A fölengedés majd a jövő héten (a hét elején délnyugaton, a hét közepén északkeleten) valószínű. A jelenleg a földeken álló víz már jéggé fagyott, ez a héten nagyrészt így is marad. A heti csapadék majd a hét végén, a jövő héten fog olvadni, de a talaj addigra mélyen átfagy, beszivárogni alig fog tudni, a jövő hétre a belvizes területek kiterjedése tovább fog nőni. A talaj a jövő héten igen lágynak, vizesnek ígérkezik.

A káposztarepcét erősen nedves körülmények között már a -6, -8 fokos fagy is károsíthatja, de a tél végén a komoly fagy az őszi búzának is árthat. A havas területeken a hóréteg védelmet nyújt majd az őszi vetéseknek, bár azokban az is károkat okozhat, hogy a belvíz miatt többfelé jégbe vannak fagyva. A -15 fok körüli, vagy az alatti hideg inkább csak egy napra, csütörtökre alakulhat ki helyenként, és ez már egyes gyümölcsösökre is veszélyt jelent. A hideg jótékony hatása a kártevők, kórokozók mennyiségének csökkenése lehet – írja az OMSZ.

Szerzőnk: Földesi Szandra

Nézze meg ezt is!

Almási Ferenc bronzérmes az EB-n

A 130 kilogrammos Almási Ferenc jobban bírta mint a román Hutuleac, és 3-1-re győzött. Június …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.