2018. október 22. hétfő
Likefestoon / Aktuális / Amit a cukkini termesztéséről tudni kell

Amit a cukkini termesztéséről tudni kell

Sokunk kedvencét mutatjuk be cikkünkbe, vagyis a cukkinit. Fogyaszthatjuk frissen, salátába, sütve, töltve, rántva és kiegészítő alapanyagként is. Nézzük meg, hogyan gondozzuk és dolgozzuk fel.

Kertünk kihagyhatatlan növényét mutatjuk be cikkünkbe, vagyis a cukkinit. A cukkini a kabaktermésű növények népes családjába tartozik. Az uborkához és a tökökhöz hasonlóan, a cukkini is a nagy tápanyag igényű növények közé tartozik. Ennek megfelelően készítsük elő az ágyását is.  Előnevelése és gondozása hasonló az uborkáéhoz, azonban jóval ellenállóbb növény. Hasonlóak még a környezeti igényeik is, bár indát nem növeszt. Egyetlen növénynek legalább 1-2 négyzetméter területre van szüksége hatalmas levelei miatt, emellett rengeteg vizet, tápanyagot, nagy helyet és meleg fekvést igényel.

A szabadon áramló levegő megakadályozza a lisztharmat kialakulását. Kerüljük  a túlzott nitrogén adagolást. Hideg, szeles időben a beporzás kevésbé sikeres, ilyenkor próbálkozhatunk a kézi beporzással. Melegkedvelő és fagyérzékeny. Minden évben a kert más helyén termeljük. Fészekbe vessük. Az így keletkezett gödörbe 2-3 kg istállótrágyát vagy műtrágyával összekevert komposztot teszünk, a földet visszahúzzuk a gödörbe, és azt tányérszerűen alakítjuk ki.

A cukkininak kevés ellensége van. A meztelencsigák szívesen tanyáznak rajta, és olykor a lisztharmat is megtámadhatja. Egy családnak elegendő 3-4 bokrot ültetni, folyamatosan lehet szedni, egész nyáron. A 15-20 cm hosszú és 5 cm vastag terméseket szedjük, hiszen ezek a legfinomabbak, és így a növény is többet terem. Ha idejében szedjük le őket, akkor a tő több virágot és termést hoz.

A cukkini igen sokféleképpen készíthető el. A fiatal gyümölcsökből salátát készíthetünk. Felhasználható leves, pörkölt, sütemény és pástétom alapanyagaként. A lecsónak is jellegzetes ízt ad, és akár töltve is tálalhatjuk – cikkünk a “Kulcs egy jobb élethez” komplex humánerőforrás-fejlesztési program közreműködésével készült el.

Fotó: illusztráció

Szerzőnk: Földesi Szandra

Nézze meg ezt is!

Almási Ferenc bronzérmes az EB-n

A 130 kilogrammos Almási Ferenc jobban bírta mint a román Hutuleac, és 3-1-re győzött. Június …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.