2019. december 7. szombat
Likefestoon / Aktuális / A társulat Tege Antalt jutalmazná a Kaszás Attila-díjjal

A társulat Tege Antalt jutalmazná a Kaszás Attila-díjjal

Már harmadszor jelölte Kaszás Attila-díjra a Békéscsabai Jókai Színház társulata Tege Antalt. A napokban lebonyolított szavazáson nem volt kérdés, hogy kollégái következetesen kitartanak a sokoldalú művész és teherbíró vezető munkatársuk mellett.

Tege Antal játszik, rendez, tanít, szervez és irányít; színpadi alakításai és rendezései mellett nevéhez fűződik többek között az Ádámok és Évák programsorozat, a 24 órás Versfolyam, valamint számos gálaműsor sikere. Régi és új szerepeiről, feladatairól a Kaszás-díjra jelölés alkalmából beszélgettünk.

Idén nyolcadik alkalommal adják majd át a 2008-ban alapított Kaszás Attila-díjat, amellyel az évadban kiemelkedő művészi teljesítményt nyújtó és a társulaton belül jelentős közösségépítő szerepet vállaló színművészt jutalmazzák. A díj a méltó szakmai és emberi elismerésén túl Kaszás Attila színművész szellemi hagyatékának is emléket állít. Az odaítélésről nem zsűri vagy kuratórium dönt, hanem a színészek maguk közül választják ki a legalkalmasabbnak tartott kollégát. A szavazás első fordulójában minden magyarországi és határon túli, állandó társulattal rendelkező, magyar nyelven játszó kőszínház, illetve alternatív színház színészei leadhatják voksukat, a második fordulóban a jelöltek maguk közül választják ki a továbbjutó három színművészt. Az utolsó, kommunikációs kampánnyal kísért fordulóban pedig a közönség dönt a nyertes személyéről sms-ben, telefonon, illetve a www.kaszasattiladij.hu oldalon leadott szavazataival. A díjat a nyári POSZT nyitóestjén adják át, és a díjazott az elismerés mellé nettó ötszázezer forintban részesül.

Az eddigi díjazottak:

2008: Szarvas József, a Nemzeti Színház társulatának tagja

2009: Nemes Levente, a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház művésze

2010: Mátray László, a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház művésze

2011: Mucsi Zoltán szabadúszó színművész

2012: Bányai Kelemen Barna, a marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulat művésze

2013: Borovics Tamás, a Szegedi Nemzeti Színház művésze

2014: Nagy Alfréd, a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház művésze

images_6221

Tege Antal 1974. március 15-én született Nagykőrösön, ahol az Arany János Általános Iskolába, majd gimnáziumba járt, Békéscsabán a Regionális Színházművészetért Alapítvány iskolájában 1996-ban színész-drámapedagógus képesítést szerzett. Azóta a Békéscsabai Jókai Színház társulatának tagja, immár meghatározó művészegyénisége, a Színitanház színészmesterség-tanára. Számos emlékezetes főszerep és kiemelkedő karakterfigura fűződik a nevéhez, színészi alakításai mellett igényes, színvonalas rendezéseivel ért el komoly sikereket. Alkotói, rendezői és oktatói munkája mellett a Békéscsabai Jókai Színház művészeti ügykezelését irányítja. A társulat Tege Antalt szakmai érdemei, emberi kvalitásai, közösségépítő személyisége alapján jelölte immár harmadszor a rangos elismerésre.

Díjak: az Edith és Marlene című előadás rendezéséért a Rivalda Fesztiválon (2010) közönségdíj, a Magyar Drámaíró Verseny legjobb rendezésért járó díja (2010), legjobb férfi főszereplő díja (2011, 2013), Gálfy László Gyűrű–díj (2014).

Kiss Réka

Forrás: Niedzielsky Katalin

Fotó: Békéscsabai Jókai Színház

Szerzőnk: Szerkeszto

Nézze meg ezt is!

Almási Ferenc bronzérmes az EB-n

A 130 kilogrammos Almási Ferenc jobban bírta mint a román Hutuleac, és 3-1-re győzött. Június …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.