2019. december 7. szombat
Likefestoon / Aktuális / A Preparandia rekonstrukciója apró kincseket hozott napvilágra

A Preparandia rekonstrukciója apró kincseket hozott napvilágra

Egy „időkapszula”, egy kézirat és nyolc fémpénz légmentesen lezárt üvegben, valamikor a XIX: századból. Ezt lelték a Preparandia felújításakor a pincében, a ház alapjainak megerősítésekor az ott dolgozó munkások.
Az apró kincseket az Arad Megyei Múzeum régészei vették át és kezdték vizsgálni, ők állapították meg a származási időt. A ház alapjánál felfedezett üvegről (méretei 23,8×5,7 cm) kiderült, hogy kézimunkával készült, parafa dugóval zárták le majd viasszal légmentesítették. Az üvegben feltekerve talált dokumentum (mérete: 21,07×30,01 cm) papírja kézi merítéssel készült. Sajnos, mivel az üveg jó ideig vízben állt, ez beszivárgott, a dokumentumot súlyosan károsította, a négy darab rézpénz és négy darab ezüstpénz pedig korrodálódott.
„A dokumentumot sikerült megfelelő vegyszerekkel konzerválnunk, majd ezt követően a szakembereink kisilabizáltak rajta egy Petranov és egy Slavnić nevet, vélhetően ők voltak egykoron az ingatlan tulajdonosai. Azt is megállapítottuk, hogy a dokumentumot magyarul, akkori hivatalos nyelven írták, és utalást tesz a szöveg az épület jelentős átalakítására, ezzel magyarázzuk, miért helyezték a ház alapjához, vélhetően jelezni akarták a munkálatok elkezdését” – avatott be a kincsek titkaiba Peter Hügel a múzeum igazgatója.
A fémpénzek 1800-1846 között vert krajcárok: van közöttük rézből készült 1800-as háromkrajcáros, 1807-es 30 krajcáros, 1812-es háromkrajcáros, 1816-os egykrajcáros és a négy ezüstpénz: háromkrajcáros (1843), ötkrajcáros (1821), tízkrajcáros (1842), húszkrajcáros (1846). Mindezek katalógusára körülbelül száz eurónak felel meg.
„Mivel az érmék közül a legfiatalabb 1846-os, arra a következtetésre jutottunk, hogy a tulajdonosok ekkor kezdték meg a ház bővítését, újjáépítését, hisz az úgynevezett Rátzfertályt, ahol a Preparandia áll 1848 őszén és 1849 tavaszán erősen bombázták a várból. A bombázás bizonyítéka egyébként a Cuza Vodă utca felőli homlokzati részbe beépített két ágyúgolyó” – tette még hozzá Peter Hügel.
A múzeum régészei úgy vélik, a felfedezett apró kincsek még egy vonzerőt jelentenek majd a Preparandiát meglátogatók számára, hisz Arad teljes óvárosa is hamarosan turisztikai célpont lesz.

Szerzőnk: likefestoon

Nézze meg ezt is!

Almási Ferenc bronzérmes az EB-n

A 130 kilogrammos Almási Ferenc jobban bírta mint a román Hutuleac, és 3-1-re győzött. Június …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.