2020. február 29. szombat
Likefestoon / Aktuális / A német hagyományok megéléséért tettek

A német hagyományok megéléséért tettek

Ünnepi szentmise, koszorúzás, kulturális műsorok, pone nudli – A német nemzetiséget állították fókuszba Almáskamaráson. A dél-békési település megyei szintű találkozónak adott otthont.

Huszonhatodik alkalommal rendezték meg a hétvégén a Békés Megyei Németek Anyanyelvi és Kulturális Napját, melynek idén Almáskamarás adott otthont. A programon Békés megye tíz német nemzetiségi önkormányzata képviselte magát, a mintegy háromszáz jelenlévőt az almáskamarási diákok kimagaslóan színvonalas német nyelvű műsorral örvendeztették meg.

A megnyitó után a helyi római katolikus templomban szentmisén emlékeztek meg a német nemzetiségűek szomorú sorsáról, Blás Sándor plébános prédikációjában felhívta a figyelmet arra, hogy fontos feladat a felnövekvő nemzedék helyes irányba terelése, fontos a személyes példamutatás. Ezt követően a temetőben megkoszorúzták a Malenkij robotra elhurcolt almáskamarásiak emlékfalát, Nagy Lászlóné saját versével emlékezett meg.

A nap során nemcsak gyermekek léptek pódiumra, hanem a Békéscsabai Körösparti Vasutas Koncert Fúvószenekar is, míg a programot táncház zárta. A közös ebéd sem maradt el, a méltán híres sváb étel, a pone nudli került az asztalra, míg desszertnek szintén sváb sütemény készült a település kemencéjében a helyi asszonyok jóvoltából.

Az eseményen részt vett Tolnai Péter, a Békés Megyei Önkormányzat alelnöke, és Mittag Mónika, a Békés Megyei Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke is.

„Ismét tettünk egy nagy lépést német hagyományaink megéléséért” – vallja Hack Ferenc Mihályné, az Almáskamarási Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke, aki a képviselőkkel közösen ajándékkal köszöntötte a német nemzetiségi önkormányzatok elnökeit és köszönte meg tevékenységüket.

Fotók forrása: Almáskamarási Német Nemzetiségi Önkormányzat

Szerzőnk: Földesi Szandra

Nézze meg ezt is!

Almási Ferenc bronzérmes az EB-n

A 130 kilogrammos Almási Ferenc jobban bírta mint a román Hutuleac, és 3-1-re győzött. Június …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.