2020. március 30. hétfő
Likefestoon / Aktuális / A Mikes lett a térség legzöldebb oktatási intézménye

A Mikes lett a térség legzöldebb oktatási intézménye

A Barangoló Közhasznú Egyesület szemléletformáló környezetvédelmi programjának záró rendezvényére március 23-án délután került sor a végegyházi művelődési házban, melyen öt dél-békési iskola diákjait látták vendégül.

Az egyesület 2017 novemberében nyert pályázati támogatást a Földművelésügyi Minisztériumtól a hulladék újrahasznosításának népszerűsítésére Kukafitnesz Újrahasznosítva címmel. Két évvel ezelőtt már rendeztek ilyen eseményt a végegyházi civilek öt térségi iskolával közösen, ezért a pályázat elnyerését követőn ismét felkeresték azokat. A battonyai Mikes Kelemen Katolikus Gimnázium és Szakgimnázium, Általános Iskola és Óvodával, a mezőhegyesi József Attila Általános Iskola, Kollégium és Alapfokú Művészeti Iskolával, a mezőkovácsházi Csanád Vezér Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolával, a Savio Szent Domonkos Katolikus Általános Iskola és Óvoda Nagybánhegyesi és Végegyházi Telephelyével közösen január 23-án indították útjára a projektet, akkor előkészítették a program eseményeit, megbeszélték a teendőket. Elsőként minden osztály levelet kapott Zöld Manótól és Barangoló Benőtől, melyben versenyre hívták a diákokat.

– Összeállítottunk egy kiállítást, melynek egy része hasznos ismeretekkel szolgált az újrahasznosításról, és ezen kívül hulladék alapanyagokból készített tárgyakat is gyártottunk, megmutatva, hogy az eddig kidobásra ítélt PET palack, toalettpapír guriga, vagy akár a tojástartó is számos ajándéktárgy elkészítésére alkalmas. Ezt a kiállításunkat minden résztvevő iskolába vándoroltattuk, majd a kiállítás látogatásának végén egy újrahasznosítással kapcsolatos totó kitöltését kértük a gyerekektől. Itt minden osztály megmutathatta, milyen ismeretei vannak a témában. Minden iskola rendezett egy Újrahasznosító Napot, melyen volt szódavíz és házi szörp bemutató, valamint csere-bere piac, ahol a megunt játékokat cserélhették el a gyerekek – osztja meg a részleteket hírportálunkkal Horváth Judit egyesületi elnök.

Következő feladatuk már a projektzáró előkészítése volt. Most is óriásplakát alkotására bíztatták az osztályokat, a téma az újrahasznosítás volt. Ezeket a plakátokat a program zárásakor kiállították, feldíszítve velük a végegyházi művelődési ház falait.

– Így vártuk az öt iskola delegációit március 23-án. Az érkezők óriás jelenléti ívet írhattak alá, melyeket később a színpad elé tűztünk fel. Megnézhették az óriás plakátokat is, melyek különböző nézőpontból mutatták be, hogyan hasznosíthatjuk újra a keletkezett hulladékot, miért is fontos ez a Föld lakói számára. A nagyterem végében felállítottuk szóda-bárunkat, ahol házi szörpöt kínáltunk szódával, valamint házi lekvárral megkent kalácsot is fogyaszthattak vendégeink. Miután minden helyszínről beérkeztek a gyerekek és a felnőttek, kezdődhetett a műsor. Hevesi Imi bácsi szórakoztatta a nézőseregletet gyerekműsorával. A kezdő hangulat tehát nagyon jó volt, nagy-nagy taps és nevetés kísérte az ismert dalokat, az elhangzó poénokat – részletezi az elnök.

Minden iskola készült egy-egy olyan előadással, mely valamiképpen az újrahasznosításról szólt. Ez az első hallásra nehéz téma nem okozott gondot a fellépő gyerekelőadóknak és felkészítő nevelőiknek, hiszen nagyon ötletes és színvonalas produkciókat mutattak be. Ezt követően az ünnepélyes eredményhirdetés következett.

– Az újrahasznosítás fontosságáról szóltak az előző hónapok, de a gyerekeket a meghirdetett versennyel igyekeztünk e fontos cél elérésében ösztönözni. Persze minden résztvevő iskolát értékes sportszercsomag várta, az osztályok mindegyikét pedig édesség várta, viszont a nézőtéren ülők izgatottan várták, hogy vajon melyik iskola szerezte a legtöbb pontot. Először a mezőkovácsházi, a végegyházi és a nagybánhegyesi diák-képviselőknek adtuk át az erre az alkalomra készített kupát és emléklapot. Majd mikor a második helyezett mezőhegyesi diákokat szólítottuk ki, nagy örömujjongás tört ki, hiszen ekkor már mindenki tudta, hogy a Kukafitnesz Újrahasznosítva programban DÉL-BÉKÉS LEGZÖLDEBB ISKOLÁJA 2018-ban a battonyai Mikes Kelemen Katolikus Gimnázium és Szakgimnázium, Általános Iskola és Óvoda lett. Nagy volt a boldogság a battonyai gyerekek és pedagógusaik között. Ezután meglepetés ajándékunk következett, mely nem volt más, mint egy óriási csokoládétorta, rajta programunk nevével.

Megtudtuk, a Kukafitnesz Újrahasznosítva programban öt iskola 961 tanulója vett részt, míg a szemléletformáló kiállításokon összesen 1048 látogató volt, akik remélhetőleg sok ismeretet sajátítottak el az újrahasznosításról, és talán kedvet kaptak hulladék alapanyagokból kreatívkodni. Az Újrahasznosító Napokon összesen 935 résztvevő volt, akik ismét megismerkedhettek a házi szörp, a szikvíz ízével, és rájöhettek, milyen hasznos a csere-bere. Az újrahasznosítási totó eredménye 78 %-os lett, tehát átlagosan négyesre teljesítettek a gyerekek. A plakátkészítés alkalmával vizuálisan is átadták a diákok, amit az újrahasznosításról tanultak, és mindezt együtt, közösen tették, újabb közös élménnyel gazdagodva. Az újrahasznosítási jelenetekben különböző változatos formában gondolták át a csoportok ezt a témát, nagy élményt nyújtva a projektzárón megjelentek számára.

A projekt a Földművelésügyi Minisztérium támogatásával valósult meg.

Fotó: egyesület

Szerzőnk: Földesi Szandra

Nézze meg ezt is!

Almási Ferenc bronzérmes az EB-n

A 130 kilogrammos Almási Ferenc jobban bírta mint a román Hutuleac, és 3-1-re győzött. Június …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.