2019. január 19. szombat
Likefestoon / Aktuális / A Küldetés – Egy kunágotai hős életéről

A Küldetés – Egy kunágotai hős életéről

A forradalom és szabadságharc hatvanadik évfordulójára könyv készült Czene Ferencről, a kunágotai születésű ’56-os hősről. Hétfőn – a főszereplő részvételével – szülőfalujában mutatták be a művet, mely tiszta forrásból mesél a forradalomról. Czene Ferenc szerint Kunágota formálta őt, és a település ma is „élő”.

Könyv készült a kunágotai születésű Czene Ferencről, aki részese volt az 1956-os eseményeknek, az első sorban menetelt az Eötvös Lóránt Tudományegyetem bölcsészhallgatóival a forradalom lyukas zászlója alatt, majd Amerikába menekült a halál elől. A forradalom és szabadságharc hatvanadik évfordulójára készítette el az egykori hősről a kötetet Klinkovics Márta Xénia és Tölgyesi Ágnes. Azt mondják, azért döntöttek a könyv megírása mellett, mert Czene Ferencnek érdekes, valóban egyedi önéletrajza van. Hétfőn este, ahogyan a könyvben írják: Feri szülőfalujában mutatták be az alkotást.

A műben nem csak a forradalmi eseményekről írnak, Czene Ferenc egész életét bemutatják. Tiszta forrásból hiteles képet kaphatunk arról, hogy az Egyesült Államokban élő magyar emigráció hogyan küzdött nemzetünk szabadságáért, megtudhatjuk, hogyan kötődik a kunágotai férfi nevéhez a Los Angelesben felállított ’56-os emlékmű, de kiderül az is, őseink hogyan őrizték meg a magyar polgári hagyományokat és adták azokat tovább az utókornak. A történet, melyet korabeli fényképekkel illusztráltak, elvezet egészen napjainkig, a Békéscsaba és Gyula között lévő Czene Tanyáig, mely a tulajdonos szerint a „szabad gondolatok otthona”.

A baráti hangulatú könyvbemutatón több fiatal is jelen volt, számukra azt tanácsolta a kunágotai hős, hogy mindig keressék meg maguknak a megfelelő támaszt, akivel mindent megoszthatnak, akitől segítséget kapnak. Felhívta a figyelmüket arra is, higgyenek önmagukban, sohase hagyják el önbizalmukat.

Czene Ferenc azt mondja, Kunágota formálta őt, a sikereit is a dél-békési gyökereinek köszönheti. Úgy véli, a település mindig is élő volt, most is ez látszik, mindenki tesz érte, épp úgy, ahogyan ő tett a hazáért 1956-ban.

A hétfői programon ott volt Süli Ernő Pál polgármester is, jóleső érzéssel fogadta Feri bácsi dicsérő szavait, hiszen folyamatosan dolgoznak az önkormányzattal azon, hogy élhető település legyen Kunágota. Süli Ernő Pál szerint megtiszteltetés, hogy a mai napig gondol szülőfalujára Czene Ferenc, és átérzi azt a szellemiséget, ami itt volt. A településvezető örömét fejezte ki a könyv születése kapcsán is, hiszen az tapasztalatokat ad át generációnknak, így a ma élők még inkább ápolhatják múltuk emlékeit.

Kiss Anna

Szerzőnk: Földesi Szandra

Nézze meg ezt is!

Almási Ferenc bronzérmes az EB-n

A 130 kilogrammos Almási Ferenc jobban bírta mint a román Hutuleac, és 3-1-re győzött. Június …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.