2018. december 13. csütörtök
Likefestoon / Aktuális / A krízisidőszak elkezdődött – A Hajléktalan Szálló felkészült

A krízisidőszak elkezdődött – A Hajléktalan Szálló felkészült

A hajléktalanellátás rendszerében november 1-jével elkezdődött az ún. krízisidőszak, amely március 31-ig tart. Orosházán már közel 100%-os kihasználtsággal működik az éjjeli menedékhely, a nappali melegedő és az átmeneti szálló is.

Czibere Károly, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára múlt heti sajtótájékoztatón kijelentette a hajléktalanellátás rendszere felkészült a télre. Az államtitkár elmondta, hogy a kormány mindent megtett annak érdekében, hogy el tudják mondani: a felkészülés eredményeként senki nem kényszerül majd arra, hogy a hidegben közterületen éjszakázzon.

Bővítették a kapacitásokat, ugyanis országosan 9600 férőhely áll rendelkezésre, amelyet a krízisidőszakban 1500 férőhellyel növeltek. Az államtitkár ezen kívül azt is kijelentette, hogy továbbfejlesztették az ellátórendszert, bevezették az ún. vörös kódot, amely azt jelenti, hogy extrém hideg esetén a bentlakásos szociális intézményeknek is ellátást kell biztosítaniuk hajléktalan embereknek, amennyiben a diszpécserszolgálat azt jelzi, hogy a hajléktalanokat ellátó rendszer az adott szükségletű hajléktalant nem tudja fogadni.

Az Orosházi Hajléktalan Szállón is felkészültek a hideg időjárásra.

– Gyakorlatilag mindent megtettünk annak érdekében, hogy azokat az embereket, akik az utcán tartózkodnak, be tudjuk fogadni. Az átmeneti szálló és a nappali melegedő jelenleg 90%-os kihasználtsággal működik, az éjjeli menedékhelyen pedig közelítünk a 100%-hoz. – nyilatkozta hírportálunknak Orovecz Sándor, az Orosházi Hajléktalan Szálló vezetője.

Az intézményvezető arról is beszámolt, hogy az Egységes Szociális Központ által utcai szolgáltatást biztosítanak a hideg időszakban.

– A dolgozók közül öten veszünk részt ebben. Hetente 2-3 alkalommal járjuk az utcákat és keressük azokat a hajléktalanokat, akik a szolgáltatásainkat nem veszik igénybe a hajléktalanszállón. Őket nyomon követjük, segítő beszélgetéseket, citromos meleg teát, vastag takarót és hideg élelmiszert biztosítunk számukra. – közölte az intézményvezető.

Az Orosházi Hajléktalan Szállón egy európai uniós finanszírozású pályázatnak köszönhetően 2018. december 31-ig biztosítanak minden hétköznap 30 adag számban étkezést a hajléktalanoknak. Szintén pályázati forrásból decemberben hűtőszekrényt és mikrohullámú sütőt kap a szálló, így a lakók kényelmesebben tudják elkészíteni, elfogyasztani az ételt.

Figyeljünk bajbajutott embertársainkra, szívük melegen tartásához sokszor néhány jó szó is elegendő.

Fotó: illusztráció

Szerzőnk: Földesi Szandra

Nézze meg ezt is!

Almási Ferenc bronzérmes az EB-n

A 130 kilogrammos Almási Ferenc jobban bírta mint a román Hutuleac, és 3-1-re győzött. Június …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.