2020. január 23. csütörtök
Likefestoon / Aktuális / A közfoglalkoztatás eszköz a piacra való visszatérítéshez

A közfoglalkoztatás eszköz a piacra való visszatérítéshez

Idén ötödik alkalommal rendezték meg a Közfoglalkoztatási Kiállítást megyénkben. Ezúttal ötvenkilenc önkormányzat élt a bemutatkozás lehetőségével, köztük valamennyi dél-békési, például Kaszaper, Kunágota és Pusztaföldvár is. A közfoglalkoztatási és vízügyi helyettes államtitkár elismerését fejezte ki csütörtökön a közfoglalkoztatottak és az önkormányzatok felé.

2011-ben még csak mezőgazdasági programok működtek országszerte a közfoglalkoztatás keretében, azonban hat év alatt a program száma nyolcra növekedett. Olyan programok, amelyek az ország bármely pontján megvalósíthatók, amelyek folyamatos munkavégzést biztosítanak, hasznosak és értéket teremtenek – emelte ki a közfoglalkoztatási és vízügyi helyettes államtitkár csütörtökön Békéscsabán.

Dr. Hoffmann Imre beszédében kiemelte, a standok jól tükrözik a közfoglalkoztatottak kitartó munkáját, hiszen a pavilonokat is ők maguk díszítették fel azokkal a termékekkel, amiket saját kezeikkel állítottak elő. Mint mondta, a programok azoknak adnak lehetőséget, akik akarnak és tudnak dolgozni. A közfoglalkoztatás nem segélyt, hanem munkát ad. Olyan munkakultúrát alakít ki, mely által a foglalkoztatottak képesek lesznek elhelyezkedni a későbbiekben a munkaerő-piacon – tette hozzá.

Ezen értékteremtő programok kaptak bemutatkozási lehetőséget tegnap a megyeszékhely főterén. Idén 59 Békés megyei település mutatkozott be, köztük valamennyi dél-békési. Seprűkötés, a tésztakészítés, savanyítás, befőzés, az ágaprítás, sőt a biotégla készítés – ezek mind-mind megjelentek az augusztus hetedikei rendezvényen.

– Büszkék lehetünk azokra az értékekre, melyeket a dél-békési települések teremtenek a közfoglalkoztatási programok keretében, a mostani kiállításon pedig látványos keretek közt be is mutathatták eredményeik egy részét. A programban dolgozók – túllépve az elsődleges célt, miszerint minél több hátrányos helyzetű ember számára biztosítsuk a visszatérést az elsődleges munkaerő-piacra – a helyi közösséget szolgálva teremtenek értéket: olyan eredményekről, olyan termékekről van szó, melyek a közfoglalkoztatottak keze munkáját dicsérik, és jó példaként állhatnak. Az elmúlt években sikerült elérnünk, hogy immár komolyabb feltételeket biztosítsunk, így a traktorvásárlástól a sajtüzem építésén át a növényházakig, rengeteg új géppel, műhellyel, növény és állattartó teleppel gazdagodtak térségünk önkormányzatai. A települések a mai program segítségével tapasztalatot is cserélhetnek a sokszínű lehetőségekről, így biztos vagyok abban, hogy a közfoglalkoztatási programok újabb eredményeket hoznak Dél-Békésbe – nyilatkozta hírportálunknak Simonka György, Dél-Békés országgyűlési képviselője.

A Békés Megyei Kormányhivatal tájékoztatása szerint az idei rendezvény, vélhetően szintén hagyományteremtő újdonsága, hogy a rendezvény népszerűségét és jelentős látogatottságát is kihasználva a hivatal kiemelt figyelmet fordított a közfoglalkoztatásból a versenyszférába történő átmenet erősítésére is. Ennek érdekében, elsősorban a közfoglalkoztatásban lévő munkavállalók számára állásközvetítést biztosítottak, ahol Békés megye jelentősebb, nyílt piaci munkaerőigénnyel rendelkező munkaadói, személyes megjelenésük és kiállításuk mellett kínálnak a versenyszférában keresett álláslehetőségeket.

Megtudtuk, megyénkben 2017-ben 62 önkormányzat működtet valamilyen járási Startmunka mintaprogramot, amelyek több, mint 6 500 főnek biztosítanak megélhetési lehetőséget. A járási Startmunka mintaprogramok keretein belül összesen 8 programelemben folyik valamilyen értékteremtő, a közösség számára hasznos tevékenység.

 

Szerzőnk: Földesi Szandra

Nézze meg ezt is!

Almási Ferenc bronzérmes az EB-n

A 130 kilogrammos Almási Ferenc jobban bírta mint a román Hutuleac, és 3-1-re győzött. Június …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.