2019. május 20. hétfő
Likefestoon / Aktuális / A kertből az asztalra

A kertből az asztalra

Mindenki nagy örömére, kezdődik a saláta szezon, hiszen a téli időszakban ritkán tudunk friss zöldséghez jutni. A boltból vásárolt zöldségeknek nyomon követhetetlen a származási helye, termesztésének módja, mint például, hogy milyen vegyszerrel kezelték. Ha sikerült időben elvetni a salátát, akkor már a saját kertünkből is szedhetjük és tálalhatjuk az asztalunkon.

Korábbi cikkünkben már írtunk a konyhakerti növények vetésidejéről, viszont most a saláta termesztéséről, gondozásáról is megtudhatnak néhány hasznos információt.

Termesztés nagyon egyszerű, így egy kezdő gazdaasszony is könnyen megtermeli. Ügyeljünk arra, hogy olyan helyre ültessük, ahol sok napot kap, hiszen nagyon fényigényes növény. A nyári szezonban végig termeszthetjük a salátát, titka a szakaszos vetés és a fajtaválasztás. A saláta szereti a vizet, főleg a növekedés kezdeti szakaszában, ezért nem árt, ha öntözzük. Többfajta magot vásároljunk, mindenből egy-egy csomaggal. Legyen köztük korai, hajtató, Május királya, majd nyári felhasználásúakat is válogassunk.

Fajtái:

Tépő- és metélősaláta: ezt a fajtát sorokba vetjük és a kifejlett levelét tépjük, vágjuk egész nyáron folyamatosan. Az árnyékot is tűri, főleg ágyások szegélynövényeként vessük. Kiválóan alkalmas a március közepe-vége felé szabad földi vetésre. Ha ekkor ültetjük, már április végén szedhetjük a zsenge leveleket. 20-30 cm-es sortávolságra vessük.

Jégsaláta: erős növésű, ropogós levelű, nagy fejet hozó nyári saláta. A nevében lévő „jég” arra utal, hogy hosszú ideig tartható hűtőszekrényben. Tápanyag- és vízigényes, egyéb művelési elvei megegyeznek a többi salátáéval.

Cikóriasaláták: levélcikória: cukorsüveg, vörös levelű (radicchio), szeldelt levelű, witloof cikória: a felszedett karógyökérből hajtatott rügy.

Február vége, március eleje felé elvethetjük az első adag salátánkat. Sózó mozdulattal, egyszerűen szórjuk a földre, és gereblyével takarjuk is be. Amikor kikeltek a saláta palánták, és elérték a négy leveles állapotot, a sorokat alaposan öntözzük be, és egyeljük ki őket. A kiegyelt példányokat rögtön ültessük is el, egymástól 15-20 cm távolságra. Amint szabadul fel egy kis hely a kertben, pár szem salátamagot máris szórhatunk a helyére.  Amit nem szeret: zeller és petrezselyem. Amit szeret: gyakorlatilag minden más növénnyel jó szomszédságban van, vagy közömbösek egymásra. Ahol káposztabolha van (retek és más káposztafélék) ott feltétlen legyen saláta is, mivel a káposztabolhát távol tartja. A fejes salátát sajnos nagyon kedvelik a meztelen csigák, amelyek ellen úgy védekezhetünk a legjobban, ha a saláta ágyás mellé egy sor fokhagymát, körömvirágot, vagy büdöskét ültetünk ki.

A fejes saláta fejeket gyorsan le kell szedni, ha a fejlődésük csúcspontján vannak, mert utána nagyon hamar megindul a magszár képződés. Fejes salátát ültethetünk a kertbe, balkonládába vagy egy nagyobb cserépbe is, sőt akár más színes tarka fodros levelű salátákkal is vegyíthetjük. Szedés után pedig tálalhatjuk is, persze alaposan megmosva – cikkünk a “Kulcs egy jobb élethez” komplex humánerőforrás-fejlesztési program közreműködésével készült el.

Szerzőnk: Földesi Szandra

Nézze meg ezt is!

Almási Ferenc bronzérmes az EB-n

A 130 kilogrammos Almási Ferenc jobban bírta mint a román Hutuleac, és 3-1-re győzött. Június …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.