2019. december 7. szombat
Likefestoon / Aktuális / A Képzőművészeti Galéria állandó kiállításai

A Képzőművészeti Galéria állandó kiállításai

Az Arad Megyei Múzeum Képzőművészeti Galériája több állandó és időszakos kiállításnak is helyt ad.
Az állandó kiállítási részleget 1998-ban rendezték át, és ez bemutatja a múzeum kollekciójának legértékesebb, legreprezentatívabb alkotásait. A kiállítás időrendi sorrendben halad, kezdve a művek számát tekintve szerényebb XVI.-XIX. századi európai alkotásokkal, majd folytatva a XIX.-XX. század romániai képzőművészetével. Ami az európai festészetet illeti, számtalan értékes képet láthatunk a XVI.-XVIII. századi olasz, flamand iskolákból, többek között Jacob Gillig, Bartholomeus van der Helst, Jan Steen, Solomon van Ruysdael, Gerrit Lundens, Jacopo Palma il Giovanni munkáit.
A XVIII. századot Johann Elias Ridinger metszetei, Lacroix Marseille, Christian Brandt vásznai és Marinus van Roymerswaele iskolája képviseli. Tágabb teret kapnak a kiállításon a XIX. század irányzatai, az alkotások pedig bepillantást engednek a párizsi, müncheni, düsseldorfi, drezdai, bécsi, budapesti akadémiák stílusába olyan művészek festményein keresztül, mint Alexander Wagner, Johann A. Gebhardt, Joseph Dannhauser, Hugo Mühlig, Hans Thorma, Olga Wisinger, Aggházy Gyula, Benczúr Gyula,
Liezen-Mayer Sándor, Barabás Miklós, Munkácsy Mihály, Lotz Károly.
A romániai festészet galériája ügyesen ötvözi a festészet fejlődésének fontosabb állomásait C. D. Rosenthal, Gheorghe Tătărescu, Constantin Lecca, Mişu Popp képein, a ’48-asokat képviselő Barbu Iscovescu, Ion Negulici vásznain, vagy Szathmári Pap Károly és a svájci születésű, de román művész Henric Trenk tájképfestők alkotásain keresztül. A tárlatról nem hiányoznak a román festészet megújítóinak számító Nicolae Grigorescu, Ion Andreescu, Ştefan Luchian képei, de megcsodálhatjuk a XX. század első felében alkotó Theodor Pallady, Gheorghe Petraşcu, Nicolae Tonitza, Jean Al. Steriadi, Camil Ressu, Nicolae Dărascu, Iosif Iser, Vasile Popescu festményeit is.
A múzeum Képzőművészeti Galériája Aradon a Gh.Popa de Teiuş u. 2-4. szám alatt található a II. emeleten.
Nyitva tartás: keddtől péntekig 9-17 óra között, hétfőn, január 1-2.-án, húsvét első és második napján, pünkösdkor, május 1-jén, augusztus 15-én, december 1-jén, 25-én és 26-án zárva.

Foto: arta.jpg

Szerzőnk: likefestoon

Nézze meg ezt is!

Almási Ferenc bronzérmes az EB-n

A 130 kilogrammos Almási Ferenc jobban bírta mint a román Hutuleac, és 3-1-re győzött. Június …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.