2020. február 17. hétfő
Likefestoon / Aktuális / A jövőért dolgozva Kaszaperen

A jövőért dolgozva Kaszaperen

Szorgalmasan telt el a 2016-os év a dél-békési községben. A településvezető hangsúlyozta, az önkormányzat dolgozóival mindent megtettek annak érdekében, hogy a legszínvonalasabb módon a lehető legtöbb pályázati lehetőséggel éljenek. Több kiemelt intézmény, például az óvoda és a humán szolgáltató központ épülete is megújulhat a benyújtott pályázatok pozitív elbírálása esetén, de akár ipari park létesítésére is kaphatnak forrást. Csürhés István polgármester elmondta, az óév legnagyobb sikerét Pusztaszőlős tekintetében érték el.

Kaszaper település az elmúlt évekhez hasonlóan folyamatosan fejlődik. A polgármester kiemelte, a tavalyi évben több fontos beruházás megvalósításához nyertek el pályázati forrást. Mintegy 332 millió forintból a 2000-ben Kaszaperhez csatlakozó Pusztaszőlős település részen szennyvízberuházást valósítanak meg. A tervek szerint tavasszal induló kivitelezés által a település belterületén, minden ingatlanban térítésmentesen megoldódik a szennyvízelvezetés, továbbá a négy átemelő pont felújítására és a szennyvíztelep technikai korszerűsítésére is lehetőség nyílik. A polgármester megjegyezte, a 200 fő alatti községben szociális otthon működik, az ivóvíz-, és a gázellátás is megoldott, idén pedig a szennyvízelvezetést is orvosolni tudják. Csürhés István szerint, Magyarországon kevés olyan kis lélekszámú település van, ahol mindezt elérték, sikernek könyveli el. Emellett a helyi tervek között szerepel egy pelletáló csirkealom készítő kialakítása is, mely szintén egy kiemelt fejlesztés lehet. Megtudtuk, a közeljövőben a kaszaperi településkép is szépülhet. Az Árpád utca páratlan oldalára eső járdarészt újítanak fel pályázati forrásból.

Csürhés István elmondta, 2016-ot az előkészítés évének tekinti, közel 20 pályázatot írtak meg és nyújtottak be. Hozzátette, a község jövője szempontjából ezek elbírálásának kimenetele kulcsfontosságú lehet.

– A kistelepüléseket is megilletik a források, a fejlesztéseinket tekintve kiemelten fontos időszak előtt állunk. Több olyan pályázatunk van elbírálás alatt, melyek főbb intézményeink felújítására vonatkoznak, továbbá az egyik kiemelt projektünk, az ipari park létesítése lehetne. Gazdaságserkentő, valamint munkahelyteremtő hatással is bírna, amely így a fiatalok, a helyiek itt tartását is megalapozhatná. A térségben Simonka György országgyűlési képviselő vezette összefogásban kiállunk az érdekeink mellett és valljuk, a dél-békési kistelepülések életben tartásához halmozottan kellenek a pályázati pénzek, olyan források, amelyekkel az itt élők életkörülményeit javíthatnánk, sőt, vonzóbbá tehetnénk a térséget – fogalmazott Csürhés István polgármester, aki hozzátette, a tapasztalatai szerint, a fejlettebb nagyvárosok még mindig prioritást élveznek a források elosztásánál, ez pedig szembe megy a területi kiegyenlítődés elvével.

A településvezető hangsúlyozta, 2017-ben mintegy 800 millió forint pályázati forrás elbírálására várnak Kaszaperen. A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében többek között az óvoda, az orvosi rendelő, a humán szolgáltató épülete, valamint egy új piactér kialakítása is szerepel a pályázati tervek között. Ezek sikeressége nagyban meghatározza a település fejlesztési lehetőségeit.

Betkó Tamás Dávid

Szerzőnk: Szerkeszto

Nézze meg ezt is!

Almási Ferenc bronzérmes az EB-n

A 130 kilogrammos Almási Ferenc jobban bírta mint a román Hutuleac, és 3-1-re győzött. Június …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.