2019. december 13. péntek
Likefestoon / Aktuális / A hősökre emlékeztek Kardoskúton

A hősökre emlékeztek Kardoskúton

Negyed évszázada már, hogy Kardoskúton fejet hajtanak a hősök emléke előtt május végén. Az idei jubileumi megemlékezésre – a hagyományokhoz híven – ökumenikus Istentiszteletre hívták az ünneplőket a templomba.

A megemlékezés az Evangélikus diákzenekar műsorával kezdődött. Laczki János evangélikus lelkész köszöntő szavait követően az egykor Kardoskúton is szolgáló Lázár Zsolt evangélikus esperes hirdetett igét. A templomi része az emlékezésnek Nagy Ferenc római katolikus plébános szolgálatával ért véget.

Az ünnepség folytatása a templomkertben lévő, huszonöt esztendővel ezelőtt átadott emlékműnél folytatódott. Lengyel György polgármester köszöntötte az egybegyűlteket, majd Gajda Róbert kormánymegbízott mondott rövid köszöntőt. Ezt követően Rakonczai Bíborka énekelt az egybegyűlteknek, akit Csikós Nándor kísért zongorán.

Az ünnepi beszédet Deák György, a magyarországi Olvasókörök Szövetségének társelnöke mondta, aki Kardoskúton járta egykor általános iskolás éveit. A templomi megemlékezést koszorúzás, ahol a települési, városi elöljárók mellett a civilszervezetek és az egyházak is elhelyezték az emlékezés virágait, mécseseit az emlékműnél.

A résztvevők ezután átsétáltak a szomszédos temetőbe, ahol az első világháborús emlékműnél szintén koszorúztak. Az ünnepség zárása Pusztaközponton zajlott, ahol lovas huszárok kísérték az emlékezőket a múzeumtól a temetőig. Csikós Gábor énekét követően itt is elhelyezték az emlékezés virágait, ezzel zárva a XXV. Hősök Napi megemlékezést.

Kiss Réka

Forrás: kardoskut.hu

Fotó: Varga Pál

 

Szerzőnk: Szerkeszto

Nézze meg ezt is!

Almási Ferenc bronzérmes az EB-n

A 130 kilogrammos Almási Ferenc jobban bírta mint a román Hutuleac, és 3-1-re győzött. Június …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.