2018. május 24. csütörtök
Likefestoon / Aktuális / A holokausztra emlékeztek
Mezőkovácsházán, az egykori méntelepnél emlékeztek a holokauszt áldozataira.

A holokausztra emlékeztek

Magyarországon 2000-ben határozott arról az országgyűlés, hogy április 16-a a holokauszt áldozatainak emléknapja legyen. Kedden, Mezőkovácsházán az egykori méntelepnél, ahol ma egy idősek otthona működik, emlékeztek az elhurcolt és meggyilkolt zsidókra.

Az emlékünnepség a Csanád Vezér Általános Iskola nyolcadik osztályos tanulóinak műsorával kezdődött, majd Kokavecz Julianna alpolgármester mondott beszédet.

–          Egy 1942. április 4-én megjelent titkos rendelet utasítására az államigazgatási, rendőrségi és csendőrségi szervezetek Mezőkovácsházán is elkészítették a zsidók névjegyzékét, amely 177 család 366 tagjának adatait tartalmazta. 1944. április 20-án megkezdődött a zsidóság kitelepítése a környező településekről is. Csanád megye területén a battonyai, mezőkovácsházi és eleki járáshoz tartozó községek zsidó lakói kötelesek voltak május 20-ig Mezőkovácsházán és Magyarbánhegyesen a járási főszolgabíró által kijelölt helyre költözni. A mezőkovácsháziak ide, ebbe az épületbe, az akkori méntelepre költöztek – idézte fel az akkori eseményeket Kokavecz Julianna.

Magyarországon, a különféle gettókból 40 ezer 500 zsidó indult a halálba. 1945-ben csak néhány család tért vissza Mezőkovácsházára. Többségük az ötvenes években kivándorolt Izraelbe.

–          Emlékezzünk rájuk, az áldozatokra! Éljünk békességben, nézzünk szembe a magyar holokauszttal, hogy soha ne ismétlődhessen meg hasonló! – zárta beszédét Mezőkovácsháza alpolgármestere.

Fotó: Kovács Erika

Szerzőnk: Szerkeszto

Nézze meg ezt is!

Bűnmegelőzési témájú fórumok Dél-Békésben

Békés megyében Medgyesbodzáson, Mezőhegyesen és Végegyházán is bűnmegelőzési témájú előadással, tanácsadással várják az érdeklődőket a …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.