2019. augusztus 22. csütörtök
Likefestoon / Aktuális / A hazai románság szószólója lett Kreszta Trajan

A hazai románság szószólója lett Kreszta Trajan

 

A battonyai Kreszta Trajan, a Magyarországi Románok Országos Önkormányzatának elnöke képviseli a parlamentben a 2014-2018-as ciklusban szószólóként a hazai románságot.

 

–         Családom mindig is felvállalta románságát, engem is a helyi nemzetiségi iskolában, majd a gyulai román gimnáziumban taníttattak. Már fiatalon bekapcsolódtam a battonyai román közösség életébe. Részt vettem a Battonyai Románok Nemzetiségi Egyesülete és a Magda Lucian Alapítvány létrehozásában is. A munka során mindig is egyfajta katalizátor szerepet vállaltam – tudtuk meg Kreszta Trajantól, aki a városi közéletben is aktív résztvevő: egy ciklus kivételével a rendszerváltozás óta tagja a battonyai képviselő-testületnek, s immár 12 éve alpolgármestere a városnak.

–          A rendszerváltozás után, 1994-ben alakult meg először a Magyarországi Románok Országos Önkormányzata, aminek elnökségi tagja lettem. A következő ciklusban, mint az közismert, a fővárosi „álromán” önkormányzatok miatt törvényt kellett módosítani, hogy hét hónapos csúszással ugyan, de megalakulhasson az új az országos önkormányzatuk. Engem választottak elnökké, s ezt a pozíciót már a negyedik ciklus óta ellátom.

Kreszta Trajan az országos román önkormányzat nagy eredményének tartja a kulturális autonómia alapjainak megteremtését.

–          Létrehoztuk a Magyarországi Románok Dokumentációs és Információs Központját. Megvásároltuk, s fenntartjuk az ország egyetlen román tájházát Kétegyházán. Cronica címmel újságot alapítottunk, amely nyomon követi nemzetiségünk életét. 2011-ben pedig intézményfenntartóvá váltunk. Elsőként a battonyai két tannyelvű román általános iskolát vettük át, majd a kétegyházit, az elekit, a bihari iskolatársulást, amelyben három település, Bedő, Körösszakál és Körösnagyharsány vesz részt. Ha nem vettük volna át ezen iskolák fenntartását, már megszűntek volna. Tavaly a gyulai Nicolae Balcescu Román Általános Iskola Gimnázium és Kollégium is hozzánk került. A hét intézmény közül egyedül a gyulainak van olyan tanulói létszáma, amely alapján a normatíva elegendő az intézmény fenntartásához. A többihez kiegészítő támogatásra van szükség, összességében évi 150 millió forintra. Az idei kiegészítő támogatásról szóló megállapodás aláírására a napokban került sor. Vagyis nyugodt lelkiismerettel jelenthetem ki, az idei esztendőre is biztosítottak intézményeink számára a működési feltételek. Sőt, fejlesztésekre is lehetőségünk van, erre több mint 50 millió forintot kaptunk eddig 2014-ben.

Az országos önkormányzat elnöke azért tartja kiemelkedően fontosnak az intézmények kérdését, mert meglátása szerint csak erős iskolarendszerrel lehet fenntartani hosszútávon a magyarországi románság identitását. Reményét fejezte ki, hogy a két ország közötti kapcsolat további javulása hatására a jövőben még több, románul tudó szakemberre lesz szükség a gazdasági, kulturális és egyéb kapcsolatok ápolása érdekében.

Kreszta Trajan ugyancsak fontos feladatnak nevezte a román ortodox templomok, kápolnák, parókiák felújítását, a kultúra és a hagyományok ápolását, valamint a határon átnyúló együttműködés fejlesztését.

–          Szószólóként lesz tehát feladatom bőven, hogy ezen ügyekért mindent megtegyek a parlamentben. S bár a végszavazásoknál mi nem szavazhatunk majd, az előkészítő munka során remélem, mi, tizenhárman jól tudjuk majd képviselni a hazai nemzetiségek érdekeit a bennünket is érintő kérdésekben – fogalmazott.

Fotó: Kovács Erika

Szerzőnk: Szerkeszto

Nézze meg ezt is!

Almási Ferenc bronzérmes az EB-n

A 130 kilogrammos Almási Ferenc jobban bírta mint a román Hutuleac, és 3-1-re győzött. Június …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.