2018. október 21. vasárnap
Likefestoon / Aktuális / A gazdátlan, bajbajutott ebekért – Ebben az esztendőben is értük

A gazdátlan, bajbajutott ebekért – Ebben az esztendőben is értük

Százhuszonhárom – Ennyiszer érkezett lakossági jelentés a Viharsarki Állatőrség Alapítványhoz az elmúlt egy évben. Mentettek határból, útszélről és elhagyatott udvarokról is, 2018-ban további önkéntesek jelentkezését várják.

Az orosházi alapítványnál szinte nem telt el úgy nap 2017-ben, hogy ne siettek volna az elhagyatott, kicsapott kutyák mentésére az önkéntesek, akik 123 alkalommal lakossági bejelentés alapján intézkedtek.

– Minden helyre kimentünk, és igyekeztünk a tőlünk telhetőt megtenni, szerencsére több esetben meg tudtunk egyezni a gazdával a tartási módot illetően. 5 esetben nem volt helytálló a bejelentés, tehát semmilyen különösebb gond nem volt a tartási móddal. 29 alkalommal további intézkedést kértünk az illetékes jegyzőnél, mint állatvédelmi hatóságnál. Rendőri segítséget 14 helyszínen kértünk, állatkínzás miatt 2 feljelentést tettünk. Az egyik folyamatban van jelenleg is, remélhetőleg súlyos ítélet fog születni. Ebtartástól való eltiltást 3 tulajdonosnál kezdeményeztünk, mindegyik esetben megadta a jegyző – részletezi Nagy Éva, az alapítvány elnöke hozzátéve, sajnos az állatvédelmi hatóságok hozzáállása az állatvédelemhez nem éppen segítőkész, gyakran szinte semmibe veszik a bejelentésüket, esetleg látszatintézkedéseket hoznak.

A Viharsarki Állatőrség Alapítvány hivatalosan 2017. februárjától működik, jelenleg 6-8 önkéntessel, azonban az elnök szerint további csatlakozókat várnak, nem önmagukért, hanem a gazdátlan ebekért.

– Menhellyel nem rendelkezünk, a mentett kutyákat ideiglenes befogadóknál tudjuk elhelyezni, illetve van egy területünk, ahol 4-5 kutyát tudunk tartani gazdásodásig, sajnos jelenleg még csak futóláncon. Emellett több olyan családnál igyekszünk segíteni tápadománnyal, futólánc készítéssel, kutyaházzal, ahol együttműködőek a gazdák, igyekeznek jobbítani az állatok helyzetén – osztja meg.

2018 sem indult másként, mint mentéssel. A szilveszteri durrogtatások miatt Dél-Békés szerte elszökött kutyákról lehet olvasni, azonban sokszor a „gazdák” nem mennek állataikért. Érkeznek a jelentések is, legfrissebb példa erre annak a két éves puli szuka kutyusnak a sorsa is, akit a napokban találtak meg egy Orosházi közeli telepen. Sürgős gazdakereső.

– Csepp a tengerben, amit teszünk, de önkéntes munkánkat 2018-ben is folytatjuk, még több szerencsétlen állat sorsán szeretnénk javítani, változtatni – emeli ki.

Az igazán barátságos, élénk, ám igazán elhanyagolt puli mellett még számos eb várja szerető gazdáját. Róluk minden információ megtalálható ide kattintva, az alapítvány közösségi oldalán.

Fotók forrása: Viharsarki Állatőrség Alapítvány

Szerzőnk: Földesi Szandra

Nézze meg ezt is!

Almási Ferenc bronzérmes az EB-n

A 130 kilogrammos Almási Ferenc jobban bírta mint a román Hutuleac, és 3-1-re győzött. Június …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.