2018. október 21. vasárnap
Likefestoon / Aktuális / A földikutya lett az év emlőse

A földikutya lett az év emlőse

A vándorsólyom, a virágos kőris, az óriás szitakötő, a balin és a földikutya hívja fel figyelmünket 2018-ban a természet szépségeire, a biológiai sokféleségre és környezetünk védelmére. Az év madarát, fáját, rovarát, vadvirágát és emlősét többnyire a lakosság szavazatai alapján választják meg.

Ismét egy egészen különleges fajt választottak az Év Emlősének a Vadonleső Program felelősei: ezúttal a hazánkban fokozottan védett földikutya fajcsoport érdemelte ki a megtisztelő címet. Nevével ellentétben nem hasonlít házi kedvencünkhöz, hengeres testalkatú, apró rágcsáló. A sztyeppterületeket kedveli, a nedves, mocsaras vidéket kerüli. Az élőhelyük szűkülése miatt a kihalás szélén áll. A felszínen kellemetlenül érzi magát, a földalatti üregek lakója és csak nagyon ritkán jön a felszínre. Kifejezetten magányos állat.

A korábban nyugati földikutyaként számon tartott egyetlen fajjal szemben, a tudomány mai állása szerint hazánkban három földikutya faj is él (egy negyedik faj, a szerémségi földikutya korábbi jelenlétét is feltételezik, de élő példány eddig még nem került elő). Ezek a fajok mind kárpát-medencei kialakulásúak és közel kétmillió éves múltra tekintenek vissza. Mindhárom faj fokozottan védett hazánkban és egyenként is rendkívül ritkának számítanak. Az erdélyi (világállománya megközelítheti a 9 000 példányt, hazánkban ennek kb. 11-12%-a él) és a magyar földikutya (világállománya valamivel kevesebb mint 6 000 példányra tehető, melynek kb. 15%-a él nálunk) kicsit jobb helyzetben van, mert több állományuk is megtalálható az országban. Ezzel szemben a délvidéki földikutya világállománya óvatos becslések szerint is csak mintegy 600 példányt számlál, viszont ennek több mint 80%-a hazánkban él. – írja a kormany.hu.

A korábbi években a mogyorós pele, a denevér, az ürge és a sün érdemelhette ki az év emlősének járó megtisztelő címet.

Az év madara a világ leggyorsabbja, vagyis a vándorsólyom lett. Az év fája a virágos kőris, az év rovara az óriás szitakötő, az év gombája a gyógyhatású süngomba, az év vadvirága a kornistárnics, az év hüllője az elevenszülő gyík, az év hala pedig a balin lett.

Fotó: http://www.fna.hu

Szerzőnk: Földesi Szandra

Nézze meg ezt is!

Almási Ferenc bronzérmes az EB-n

A 130 kilogrammos Almási Ferenc jobban bírta mint a román Hutuleac, és 3-1-re győzött. Június …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.