2018. július 23. hétfő
Likefestoon / Aktuális / A fiatal vak férfi nem maradt magára a bajban

A fiatal vak férfi nem maradt magára a bajban

A Szeretlek Dél-Békés facebook oldalon közzétett levele óta alaposan felbolydult az orosházi vak fiatalember, Hack János élete. A felé áradó szeretetről és az emberek segítőkészségéről könnyeivel küszködve tudott csak beszélni.

Mint megírtuk, a 40 éves férfi születésekor oxigénhiányos állapotba került, aminek következtében látóideg sorvadás alakult ki nála. Tudta, hogy meg fog vakulni, csak az volt a kérdéses, hogy ez mikor következik be. Tizenöt éve szinte egyik pillanatról a másikra vesztette el a maradék látását. (Előzmények: http://likefestoon.com/az-oroshazi-vak-fiatalember-nem-marad-egyedul-a-bajban/)

A fiatalember egy kis orosházi parasztházban él. Azért fordult a nyilvánossághoz, hogy segítséget kérjen fürdőszobája kialakításához.

–          Az elmúlt két hétben nagyon sokan kerestek telefonon, e-mailben, amit a kölcsönbe kapott laptopom programja be tud olvasni nekem, sajnos a facebook üzeneteket nem, így azokra nem is tudtam válaszolni. Sokan személyesen is eljöttek – mondta Hack János, aki éppen érkezésünkkor kísért ki egy békéscsabai házaspárt, akik szintén a közösségi oldal révén értesültek János sorsáról.

A Szeretlek Dél-Békés oldalon az olvasók rengeteg felajánlást tettek János javára az ország számos pontjáról. Most vannak, akik megpróbálják a szállítást is megszervezni, ami nem könnyű feladat. A legtöbb segítség, érthetően, Orosházáról érkezett.

hack j.5–          Angliából, Olaszországból, Németországból és Svájcból is kerestek. Már van villanybojlerem, vízmelegítőm. Kaptam kádat, mosdókagylót, volt, aki pucolt téglát hozott, más cementet. Egy család használt, de a látók elmondása szerint nagyon szép szekrénysort hozott, lecserélték a régi bútoraimat. Kaptam porszívót is, tartós élelmiszereket. Tüttőnek, a kutyámnak hoztak fekhelyet, játékokat és kutyakaját is.  Több magánszemély utalt pénzt a számlámra. Egy orosházi nagy cég dolgozói egy teherautónyi régi raklappal leptek meg, amit a szintén helyi tűzoltók vágtak össze.  Egy orosházi cégvezető is megkeresett. Felajánlotta, hogy megcsinálja a fürdőszobám. Amikor szétnézett, azt mondta, nagyobb bajok vannak, mint a fürdőszoba hiánya. Legnagyobb meglepetésemre úgy döntött, hogy nagyfelújítást végez a házon, mert több szempontból is balesetveszélyes, sőt! Sajnos időközben még jobban beázott a ház, a leendő fürdőszobában és a konyhában egy darabon leszakadt a plafon. A gangot pedig szétszedte a viharos szél. A vállalkozó úgy döntött, a fürdőszoba mellett megcsinálja a tetőt, a gangot, újravakolja a belső falakat, lebetonozza a szobát. Az egyik párt ifjúsági tagozata is segít majd a munkában. Korábban őket sem ismertem. Mások is ajánlották a kétkezi munkájukat.

Hack J.1János, miközben beszélt, küszködött a könnyeivel.

–          Szinte hihetetlen, ami az elmúlt hetekben történt velem. Alig találom a szavakat. Nem tudok elég hálás lenni. Ennyi jó még soha az életben nem történt velem. Megfordult velem a világ. Én csupán a fürdőszobám kialakításához kértem segítséget, s most szinte az egész házam fel lesz újítva! S mindez egy olyan széleskörű összefogás eredményeként, amit még mindig nem tudok felfogni. Köszönöm mindenkinek, aki eddig segített, aki felajánlotta a segítségét. Fantasztikus megtapasztalni a felém áradó szeretetet. Köszönöm!

János azt is elmondta, jelenleg a ház felújításához szükséges hatósági engedélyek beszerzése zajlik. Az orosházi cég utána kezdi meg a munkát. Jánosnak a felújítás idejére el kell költöznie otthonról, körülbelül 3-4 hónap időtartamra. Egyelőre még nem tudja, hol húzzák meg magukat arra az időre Tüttővel. Keresi a megoldást. Mint mondta, kicsit fél a költözéstől, mert újra kell majd tanulnia, hogy mi merre, hány méter. S ezt a mondást most szó szerint kell érteni, hiszen ő vak ember. De tudja, hogy ha ismét hazaköltözhet, az összefogásnak, s az orosházi cégnek köszönhetően, a mostaninál sokkal jobb körülmények között élhet majd hűséges vakvezető kutyájával.

Fotók: Kovács Erika

Szerzőnk: Szerkeszto

Nézze meg ezt is!

Almási Ferenc bronzérmes az EB-n

A 130 kilogrammos Almási Ferenc jobban bírta mint a román Hutuleac, és 3-1-re győzött. Június …

3 hozzászólás

 1. dr.Depinyi Ildikó

  KEDVES CIKKÍRÓ!

  Először is hálásan köszönöm,hogy írt,tájékoztatott minket,
  akik messziről is szeretnénk -ha lehetséges-a továbbiakban is,János és kutyusa életkörülményeinek az alakulását megismerni.
  Hálásan köszönöm MINDEN EMBERNEK,AKI SEGÍT KIEMELVE AZT A PÉLDAMUTATÓAN JÓSZÍVŰ VÁLLALKOZÓT,aki rendbe hozza a romos házat!
  Szívből a legjobb kívánságokkal a segítő,jó Embereknek!

 2. Medhato dolgok ezek .Sokan találkoztunk már vele de eddig nem is tudtuk Ki is ő.nagyon jo hogy ilyen sok jo ember segit és össze fog .ez az Ember megérdemli.

 3. Szabó Tibor Zoltánné

  Kovács Erikát keresem!
  Ma találkoztam a Jánossal és kutyájával.A megígért nagyméretű, jó minőségű plédet, 2 db törülközőt neki, 2 db-ot a kutyi alá összekészítettem. Van egy nagy erős piacra-járó kosaram amibe becsomagoltam cseresznye,- meggy befőtteket ,meggy-eper és meggy-málna lekvárt=jam-ot , egy lépes-mézet,tarhonyát,egy kézmosó-szappant és egy csomag kutyakaját. Ez a kosár nagyon nehéz el kellene juttatni a Jánosnak a Szállóra,de a kosarat feltétlenül szeretném visszakapni. Itt várja a szállítóját az előszobámba a Huba u 30/A alatt ( a Gombák melletti 4 lakásos társasházban) Sajnos holnap 10 óra után dolgom akadt, de reggel vagy késő délután átadhatom.Ki tud segíteni???Ki értesíti a Jánost? Mi az elérhetősége?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.