2020. január 23. csütörtök
Likefestoon / Aktuális / A dél-békésiek is gyúrtak a legjobb kolbász címért

A dél-békésiek is gyúrtak a legjobb kolbász címért

Hungarikum Orosháza piacterén – Több száz érdeklődőt vonzott idén is az Orosházi Hagyományok-Ízek Versenye, melynek keretében megválasztották a legjobb pálinkát és kolbászt, látvány disznóvágást tartottak, sőt, több neves fellépő is koncertet adott.

Tizenkettedik alkalommal rendezték meg az Orosházi Hagyományok-Ízek Versenyét szombaton az orosházi piactéren, ahová minden eddiginél több érdeklődő érkezett az egésznapos program során. Elsőként a kolbászgyőró verseny vonzotta a tekinteteket, mintegy húsz csapat „szállt ringbe”, hogy elnyerje a legízletesebb orosházi kolbász címet, legtöbben a Dél-Békés Mentőcsoport gyúrói voltak Simonka György országgyűlési képviselő vezetésével.

– A Dél-Békés Mentőcsoport a nap 24 órájában készenlétben áll. Közösségünk most épp kolbászt gyúr a Hagyományok, ízek versenyén Orosházán, de ha kell, azonnal elindulunk menteni az állománnyal, eszközeinkkel. Szükség esetén térségünk minden településén segítjük a katasztrófavédelmisek és mentősök munkáját az élet és az értékek mentésében. Ahogyan tettük ezt az elmúlt években Dél-Békés minden településén, ahol a szükség úgy kívánta – nyilatkozta a mentőcsoport alapító tagja, aki arra hívta fel a figyelmet, hogy az extrém hidegben fokozott figyelemmel kell lenni embertársainkra.

A kemény téli időjárás azonban a kolbászgyúrókat nem tántorította vissza, munkájukat és az elkészült kolbászokat a dr. Miskucza Mária vezette zsűri értékelte. A dél-békésiek különdíjat zsebeltek be.

Ahogy teltek a percek, úgy telt meg a hatalmas rendezvénysátor is Orosházán is. 10 órától ünnepélyes keretek között nyitották meg a programot. Zalai Mihály, a Békés Megyei Közgyűlés elnöke, Dávid Zoltán, Orosháza Város polgármestere, dr. Rákóczi Attila, a Békés Megyei Kormányhivatal igazgatója, dr. Kulcsár László, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés megyei elnöke, valamint Kiss Miklós Zsolt agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkár is hungarikumnak nevezte a térségi programot. A rendezvényt Jakab István, a MAGOSZ elnöke, az Országgyűlés alelnöke nyitotta meg, mint elmondta, ez már a harmadik helyszíne a programnak, azonban az idei esemény jól mutatja, lassan ezt a teret is kinövik az orosháziak, hiszen a hagyományokra és a helyi termékekre egyre többen kíváncsiak.

11 órától látvány disznóvágást rendeztek, melyet az Orosházi Kolbász Klub, Szilasi H. Tamás vezette böllércsapata mutatott be. Déltől jó ebédhez szólt a nóta a a Kikindai Betyárok jóvoltából. Miután mindenki jól lakott és a legfinomabb kolbászt is megválasztották, az értékes tombolatárgyak leltek gazdára, azt követően pedig az önfeledt szórakozásé volt a főszerep.

Pódiumra lépett Krisz Rudi, Szekeres Adrienn, Fásy Ádám, Fásy Zsüliett, Bebe és L.L. Junior is. Ekkorra már mozdulni is alig lehetett a sátorban, a tömeg által már a hideg sem volt negatív tényező. A mínuszok a helyi termék előállítók számára voltak kedvezőtlenek, még Felvidékről is érkeztek árusok, mindannyian pozitívnak ítélték meg a szombati programot.

Az Orosházi Hagyományok-Ízek Versenyt az Orosháza és Térsége Gazdakör rendezte meg idén  a Petőfi Művelődési Központ dolgozói is segítették a szervezést.

Szerzőnk: Földesi Szandra

Nézze meg ezt is!

Almási Ferenc bronzérmes az EB-n

A 130 kilogrammos Almási Ferenc jobban bírta mint a román Hutuleac, és 3-1-re győzött. Június …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.