2018. október 22. hétfő
Likefestoon / Aktuális / A csecsemők egészséges táplálásáért

A csecsemők egészséges táplálásáért

Ebből a célból rendezik meg 1992 óta az Anyatejes Táplálás Világnapját augusztus elsején, melyhez egyhetes világhét is kapcsolódik. Az esemény apropóján a mezőkovácsházi Baba-Mama Klub tagjai arról beszélgetnek majd, hogy miért jó az anyatejes táplálás a csecsemőknek.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 1992-ben nyilvánította augusztus 1-jét az Anyatejes Táplálás Világnapjává, augusztus első hetét pedig a Szoptatás Világhetévé. A kezdeményezés célja nem más, mint felhívni a figyelmet arra tényre, hogy a csecsemők halálát sok esetben az okozhatja, hogy nem jutnak anyatejhez. A világnap és a világhét fókuszába a csecsemők egészséges táplálást állították.

A WHO és más nemzetközi szervetek egyöntetűen a kizárólagos anyatejes táplálást tartják megfelelőnek a csecsemő 4-6 hónapos koráig, hiszen az anyatej az egyedüli olyan táplálék számukra, mely tartalmazza a megfelelő mennyiségű fehérjét, szénhidrátot, zsírt, ásványi anyagot, vitamint és nyomelemet. Ezek összetétele olyan mértékű, amire a babának szüksége van, ezek pedig védelmet nyújtanak a gyermek számára.

Felmérések által bizonyított tény, hogy az anyatejjel táplált csecsemők, életük későbbi szakaszaikban, kisebb arányban és ritkábban betegszenek meg, valamint gyermekkor folyamán sokkal gyorsabb ütemű a szellemi fejlődésük is.

A világnap és a világhét alkalmából augusztus 2-án 16 órától Baba-Mama Klubot rendeznek Mezőkovácsházán a Kalocsa Róza Művelődési Központban „Miért jó az anyatejes táplálás a babának?” címmel az Egészségfejlesztési Iroda munkatársai. A programra több védőnő is ellátogat, hogy megossza hasznos tanácsait az édesanyákkal.

20293029_1896058560612491_163304876501364634_n

Kiss Anna

Fotó: illusztráció

Szerzőnk: Földesi Szandra

Nézze meg ezt is!

Almási Ferenc bronzérmes az EB-n

A 130 kilogrammos Almási Ferenc jobban bírta mint a román Hutuleac, és 3-1-re győzött. Június …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.