2019. december 13. péntek
Likefestoon / Aktuális / A cigi- és a söradóból béremelés az egészségügyben

A cigi- és a söradóból béremelés az egészségügyben

Egy október 15-én elfogadott törvény szerint emelik a dohánytermékek, az alkoholos italok és az LPG üzemanyag jövedéki adóját. Továbbá változik az energiaitalokra vonatkozó szabály a népegészségügyi termékadó (neta) megállapításakor, hogy az eddig a kiskapun átfért termékek se mentesüljenek a jövőben a neta-kötelezettségek alól.

Kettős céllal készítette elő a Nemzetgazdasági Minisztérium a törvényjavaslatot, amely az egészségügyet hivatott többletforráshoz juttatni. Az októberi végszavazással elfogadott intézkedési csomag kétféle módon is könnyíti az egészségügy terheit. Részben a jövedéki adóban és a népegészségügyi termékadóban egyes adómértékek emelését irányozza elő 2013. január 1-től. Az így adódó többletbevételből – számítások szerint 56,1 milliárd forint – szándékozik a kormány fedezni a jövő évi egészségügyi dolgozói béremeléseket.

Az adóemeléssel sújtott termékek fogyasztása fokozott egészségkockázatot jelent az emberi szervezet számára. Mivel az adóemelés egyben áremeléssel is fog járni, a szakemberek úgy vélik jelentősen csökken majd a kereslet az érintett termékek iránt, így az egészségkárosító hatásuk is visszaszorul. Ezzel tovább enyhülhet – bár csak hosszútávon – az egészségügyi ellátórendszer leterheltsége.

            Az adóváltozások mértéke:

 

  • 2012. december 1-jétől emelkedik a cigaretta és a fogyasztási dohány minimumadója, valamint a cigaretta tételes adója;
  • 2013. január 1-jétől 50%-kal, 2013. május 1-jétől pedig újabb 50%-kal növelik az LPG adómértékét;
  • Az alkoholtermékek jövedéki adómértéke 15%-kal emelkedik;
  • A sör és a pezsgő jövedéki adómértékét 10%-kal emelik;
  • A köztes alkoholtermékek jövedéki adómértéke szintén 10%-kal emelkedik;
  • Az elfogadott törvényjavaslat azt irányozza elő, hogy az az ital is energiaital legyen, amely ugyan nem

Szerzőnk: Szerkeszto

Nézze meg ezt is!

Almási Ferenc bronzérmes az EB-n

A 130 kilogrammos Almási Ferenc jobban bírta mint a román Hutuleac, és 3-1-re győzött. Június …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.