2019. január 19. szombat
Likefestoon / Aktuális / A bálna nem motívum – Könyvbemutató Orosházán

A bálna nem motívum – Könyvbemutató Orosházán

Zilahi Annával, az orosházi származású költőnővel korábban, a költészet napja alkalmával beszélgettünk első kötetéről, ami azóta számos fronton aratott nagy sikert. A magyar kultúra napja alkalmából most szülővárosában, Orosházán is bemutatják művét.

A bálna nem motívum – sokak számára furcsa lehet ez a cím, amelyet Zilahi Anna, a fiatal költőnő első kötete visel. A 30 verset tartalmazó mű fő csapásiránya a bibliai Jónás történetének újraértelmezése.

A kötet első bemutatójára tavaly áprilisban került sor a budapesti Magvető Caféban, azóta számos alkalommal megismerkedhettek a könyvvel az irodalomkedvelők, ugyanis több irodalmi esten, bemutatón terítékre került a dél-békési költőnő kötete.

Az Élet és Irodalomban már korábban is publikáltak verseket Annától, a kötet kapcsán már a megjelenés után nem sokkal három verset közöltek tőle, köztük a kötet címadóját, A bálna nem motívum címűt is.

A kötetről számos szakmabeli értékelte kiválóként, irodalmi portálok év végi összesítésében pedig több alkalommal a legjobbak között említették.

A kötet sikere nem csak hazai berkekbe ért el, hiszen a közelmúltban négy versét, köztük a kötet címadóját is német fordításban olvashatták az olvasók a grazi LICHTUNGEN folyóirat hasábjain.

– A bálnába zárt, önmaga elől menekülő ember kerül terítékre, aki a bibliai történet szerint akkor lel megnyugvásra, amikor szembenéz magával és a küldetésével. A kötetben alapvetően nem isteni küldetésről van szó, hanem az ember saját, belső útjáról, ami manapság nehezen hozzáférhető és megismerhető, mert különböző divatok, társadalmi elvárásrendszerek és a megélhetési körülmények megnehezítik számunkra, hogy azzal foglalkozzunk, amiben ténylegesen jók vagyunk, amiben valóban kiteljesedhetünk. Emellett a bálna a természetet jelképező szereplő is egyben, ami azt az ökológiai gondolatot és korszellemet képviseli, hogy az önző, emberközpontú gondolkodásmód a környezetünk lerombolásához vezet, miközben a környezetünk megőrzésétől függ az emberi faj fennmaradása is. Ördögi kör. – nyilatkozott hírportálunknak kötetéről a költőnő.

Január 26-án 17 órától a dél-békési olvasók is megismerkedhetnek Zilahi Anna könyvével, ugyanis a Justh Zsigmond Városi Könyvtárban a költőnővel Buzai Csaba beszélget könyvbemutató keretében.

Annával készített korábbi interjúnk ide kattintva érhető el.

Fotó: Szilágyi Lenke

Szerzőnk: Földesi Szandra

Nézze meg ezt is!

Almási Ferenc bronzérmes az EB-n

A 130 kilogrammos Almási Ferenc jobban bírta mint a román Hutuleac, és 3-1-re győzött. Június …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.