2019. január 19. szombat
Likefestoon / Aktuális / A 209 kunágotai hős emlékére

A 209 kunágotai hős emlékére

Mi vagyunk az az utókor, amelynek a száz éve tett fogadalmat teljesíteni kell, emléket kell állítsunk hőseinknek – hangsúlyozta Kunágota polgármestere. A dél-békési településen 20 év után már nemcsak egy emlékoszlop őrzi az első világháborús hősök emlékét, hanem egy kutatásnak, és egy pályázati támogatás elnyerésének köszönhetően emléktáblában is rögzíteni tudták a 209 hősi halott nevét. Szerdán felavatták a Corvus-Kora Róbert által készített alkotást.

Régi álom válhatott valóra Kunágotán, az Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság pályázati kiírásán nyert támogatásnak köszönhetően elkészült az a márványtábla, amely a 209 kunágotai hősi halott nevét tartalmazza. Október 26-án 14 órakor felavatták az emléktáblát a kunágotai Nagyboldogasszony temetőben.

– Több mint 100 éve lángba borult a világ, mérhetetlen szenvedés volt ez a fronton lévőknek és az itthon maradóknak is, rengeteg család vesztette el szeretteit a háborúban. 1918-ban törvényben rendelték el, hogy a hősi halált halt fiatalok emlékét meg kell örökíteni minden községnek, anyagi lehetőségeihez mérten – részletezte Süli Ernő Pál polgármester.

Az 1920-as években már komoly tervek születtek egy méltó hősi emlékmű felállítására, de a pénzügyi fedezet ehhez nem volt meg. Az emlékmű pótlására csak 1996-ban lett lehetőség, ekkor egy fekete márvány obeliszket emeltetett az önkormányzat az áldozatok tiszteletére, azonban a hősök névsora ekkor még nem volt ismert, így a neveket nem rögzítették az oszlopon. Később egy levéltári kutatás során viszont kiderült, a 209 hős nevét 1927-ben már bejegyezték egy díszközgyűlésen. Tíz év kellett ahhoz, hogy a névsor előkerüljön, majd újabb tíz év, hogy a neveket tartalmazó emléktábla elkészüljön Kunágotán.

dscn7657– Mi vagyunk az az utókor, amelynek a száz éve tett fogadalmat teljesíteni kell, emléket kell állítsunk hőseinknek, akik nem törődve fiatalságukkal, életüket adták hazánkért. Fontos, hogy emlékoszlopokat, táblákat emeljünk, hiszen a legtöbben nem is láthatták elhunyt szeretteik sírját, így csak az emlékműveknél tudják leróni tiszteletüket halottaik előtt. Tiszteletben kell tartani múltunkat, hiszen jövője csak annak a nemzetnek lehet, amely ápolja múltját – hangsúlyozta a településvezető.

A Corvus-Kora Róbert által készített mű leleplezése után, a hősök neveit szemléltető táblát Blás Sándor római katolikus plébános, és Feketéné Fülep Anett református lelkész áldotta meg. A plébános beszédében felhívta a jelenlévők figyelmét arra, hogy: „Az Isten megáldott minket minden jóval és rosszal, volt részünk szenvedésben és fájdalomban, de volt részünk becsületben és hazaszeretetben is, azonban nem szomorkodni, hanem örülnünk kell, hogy vannak ilyen vitézeink, hőseink, akik képesek voltak fiatalon meghalni Magyarországért. Mindig is voltak, vannak és lesznek is olyan hőseink, akik védeni fogják a hazát, meg kell ünnepelni őket.” A lelkésznő szentelés közben arra kérte az Istent, hogy tegye maradandóvá a kezek munkáját, és segítsen meg minket amikor baj van, amikor veszély leselkedik ránk.

Az eseményt megtisztelték jelenlétükkel a Vitézi Rend lovagjai is, míg az ünnepség katonatisztek jelenlétében zajlott. A rendezvény zárásaként a hősök emlékére 209 darab mécsest helyeztek el az ünneplők.

Kiss Anna

Szerzőnk: Földesi Szandra

Nézze meg ezt is!

Almási Ferenc bronzérmes az EB-n

A 130 kilogrammos Almási Ferenc jobban bírta mint a román Hutuleac, és 3-1-re győzött. Június …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.