2020. február 17. hétfő
Likefestoon / Aktuális / 7 éve a hátrányos családok szolgálatában

7 éve a hátrányos családok szolgálatában

Az induláskor a különösen hátrányos helyzetű családok bevonását tűztük ki célul, úgy néz ki, hogy ez a hetedik évre begyűrözött, fontos, hogy a szülők és a gyermekek kapcsolata mélyüljön – világít rá Korobán Éva. Hét éve indult a battonyai Biztos Kezdet Gyerekház, a kezdetekről és a jövőbeni tervekről kérdeztük az intézményvezetőt.

Hét évvel ezelőtt, 2010-ben egy európai uniós pályázat keretében Battonyán hazánkban az elsők között indult el Biztos Kezdet Gyerekház, melynek célja a hátrányok leküzdése és a fejlődésben való hátrányok leküzdése, a szülő és a gyerek együttes fejlődése. Nem gyerekmegőrzés, különbözik az óvodától és a bölcsődétől, hiszen az anyukák és a gyermekek együtt részesülnek a fejlesztésben, legyen az logopédia vagy mozgásfejlődés, így az elsajátított módszerek otthon is gyakorolhatók. A Gyerekház által az szülő és gyermek közötti kapcsolat is mélyebbé válik.

– Az induláskor a különösen hátrányos helyzetű családok bevonását tűztük ki célul, úgy néz ki, hogy ez a hetedik évre begyűrözött, most már sikerült az igazán hátrányos helyzetű battonyai családokat is bevonni. A kezdetekkor még sokan ódzkodtak, tartózkodtak, inkább a középosztály és a felsőbb osztálybeli családok jöttek, ezáltal valami pluszt kaphattak gyermekeik. Mint ismert, Battonya az a város, ahol nincs játszótér, azonban az intézmény udvarán kihelyezett hinták, udvari játékok helyettesítik azt – ismertette Korobán Éva intézményvezető.

Mint megtudtuk, a látogatottak kétharmada hátrányos helyzetű. Battonya a leghátrányosabb helyzetű települések közé tartozik, Korobán Éva elmondása szerint tulajdonképpen mindenki hátrányos.
– Sokszor nemcsak a nehéz sorsúak, vagy tisztasági gondokkal küzdők érkeznek hozzánk, hanem azok is, akik leányanyák, vagy éppen krízisbe, például párkapcsolati krízisbe jutnak. Többen már a mosodai lehetőséget is kihasználják. Úgy vélem, maximális a kihasználtsága az intézménynek, 10-12 fő befogadására vagyunk alkalmasak, ez a létszám mindig megvan – részletezi a vezető.

Pozitívumként emelte ki Korobán Éva, hogy a pályázati forrás azt is lehetővé tette, hogy a gyermekek tízórait is kapjanak látogatásukkor, sőt, teljesen ingyenes ellátásban részesültek a szülők is, azonban a pályázati ciklus 2012. március 31-én lezárult. Szem előtt tartva az intézmény fontosságát, a családok megsegítését, nem hagyták veszni a házat, hazai fenntartásra pályáztak, mely azóta is jól szolgálja a kezdeményezést.

– 2015. végén a hazai Biztos Kezdet Gyerekházakba járókat is beemelték a gyermekvédelmi törvénybe. Ez nagyon jó, hiszen az intézmény egy működtetés alatt áll a Család- és Gyermekjóléti Központtal, tehát nagyon szoros a kapcsolat gyerekjólléti családsegítővel, a védőnőkkel. Reggel nyolctól délután egyig várjuk a családokat. Vannak olyan anyukák, akik otthon nem is nagyon főznek, sütnek, de a főzőtanfolyamaink keretében sok mindent elsajátítanak, hasonlóan a kertműveléshez, melyet közösen tanulnak meg gyermekeikkel a kialakított konyhakertünkben. Termelnek saját borsót, retket, uborkát, paradicsomot, paprikát, majd ezeket betakarítják, és például borsóleves vagy rántott cukkinit készítenek együtt. Az anyukák új technikákat tanulnak, miközben a gyermekeik egészségesen táplálkoznak – emeli ki Korobán Éva.

A beszámoló szerint újításokat nem terveznek 2017-ben, hiszen egy szakmai koncepcióhoz, módszertanhoz kell alkalmazkodniuk, de a cél továbbra sem más, mint még hatékonyabban bevonni a hátrányos helyzetű családokat.

– Az érdeklődés folyamatos, aki egyszer, kétszer megjelenik a Gyerekházban, az biztos, hogy visszavágyódik. Jók az óvodákból is a visszajelzések, hiszen mire oda kerülnek a gyermekek, addigra alkalmazkodóbbak, tudnak kezet mosni, asztalnál ülni, önállóan enni, jobban tudnak kommunikálni társaikkal. A lényeg, hogy a szülő és a gyermek közötti kötődés folyamatosan erősödik. A cél megvalósításához anonim felajánlásokat is kapunk, ez igazán nagy segítség – hangsúlyozta.

Ebben az évben sem marad el a mini mozi, az átmozgató torna, a főzőtanfolyam, a pszichológus vezetésével megvalósuló szülőcsoport, az életvezetési tanácsadás, sőt, az egészségnapok és a családi napok sem. 2017-ben is megünneplik az Idősek Világnapját a Gondozási Központban, de a zene világnapját is, melynek keretében zenebarát hangversenyre látogatnak. A könyvtárral is jó a kapcsolat, havonta egy alkalommal a gyermeksarkot is meglátogatják, de az anyukák is beiratkozhatnak, ha eddig még nem tették azt. Amint beköszönt a jó idő, irány a természet, biciklitúrát rendeznek a szomszédos Tompára és Tornyára, míg nyáron a strandra látogathatnak, szintén díjmentesen. A hagyományokat tovább ápolják, a Városnapon ismét közösen főznek, kapcsolódnak ki a gyermekházas családok, míg a szürkébb hétköznapokon közös játékkal, kreatívkodással tölthetik szabadidejüket.

Kiss Anna

Fotók forrása: Biztos Kezdet Gyerekház

Szerzőnk: Földesi Szandra

Nézze meg ezt is!

Almási Ferenc bronzérmes az EB-n

A 130 kilogrammos Almási Ferenc jobban bírta mint a román Hutuleac, és 3-1-re győzött. Június …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.