2019. augusztus 22. csütörtök
Likefestoon / Aktuális / 5 fontos kérdés a szalmonelláról

5 fontos kérdés a szalmonelláról

Itt a nyár, ez pedig sokak számára a pihenés, a kényeztetés időszakát jelenti, ami étkezési szokásainkat is természetesen érinti. Hiszen mikor, ha nem nyáron a nagy melegben esik jól egy fagyit elnyalni vagy csak benyúlni a hűtőbe egy hideg, zamatos gyümölcsért? A nyaralás, pihenés időszaka alatt hajlamosak vagyunk minden finomságból kicsit felelőtlenebbül enni. Ennek azonban – mint ahogy az életben a legtöbb jó dolognak – ára lehet.


1) Mi okozza a szalmonellát?

A szalmonellát, mint betegséget tulajdonképpen apró fenevadak, a szalmonella törzsbe tartozó baktériumok idézik elő. Ezek a bacilusok gyakorlatilag mindenhol megtalálhatóak, de elsősorban az állatok beleiben fordulnak elő és legtöbbször bélfertőzéseket okoznak.

2) Hogyan terjed a szalmonella?

A fertőzés forrása köztudottan általában élelmiszer, melyet nem az előírt eljárásoknak megfelelően kezeltek és/vagy tároltak. A leggyakoribb ételek a szalmonella feketelistáján a marha-, valamint a csirkehús, illetve a tojás. Azonban a nem megfelelően elkészített gyümölcsök, zöldségek, kagylófélék szintén felelősek lehetnek sok esetben.

 3) Mik a szalmonella tünetei?

hasfájás

A tipikus fertőzés tünete természetesen a hasi görcsökkel kísért gyakori, laza vagy vizes hasmenés, mely általában nem véres. A lappangási idő 6-72 óra között szokott lenni. Tehát a fertőzött élelmiszer lehet, hogy csak 3 nap múlva csap le. A fenti tünetekhez társulhat még láz, hasi görcsök, izomfájdalom. A súlyos, más szerveket is érintő bélen kívüli szalmonella-fertőzés hosszú ideig tartó, elhúzódó, eleinte alacsony majd egyre magasabb lázzal, erős fejfájással, kiütésekkel(!), hányingerrel, hányással, izomfájdalommal, száraz köhögéssel járhat. Érdekes, hogy a súlyos formánál a bélműködés zavara miatt a hasmenés és székrekedés válthatja egymást.

4) Miből állhat a szalmonella kezelése?

Az egyszerű hasmenéses esetek kezelése gyakorlatilag semmi különöset nem igényel. A gyógyulási idő kb. 3-7 nap. Azonban azt jó tudni, hogy a gyógyulás után is még kb. 4-5 hétig a széklet fertőző! Gyerekek esetén még fél év múlva is kell számolni azzal, hogy fertőznek!

5) Hogyan védekezhetünk a szalmonella-fertőzés ellen?

ételek mosása

Nagyon egyszerűen! A legfontosabb lépés a megfelelő higiéniás szabályok betartása, ami jelen esetben az ételek tárolásával, feldolgozásával, valamint a kézmosással kapcsolatosak. Felmérések bizonyítják azt a hihetetlen tényt, hogy az emberek jó része sem pisilés sem pedig székletürítés után nem mos kezet, és ez nem csak a férfiakra igaz! A szalmonella és más bélfertőzések esetén ez kulcskérdés. Minden étkezés előtt és minden ételkészítés előtt a kézmosás szintén legyen alapvető! A kézmosás akkor is fontos, miután nyers vagy koszos élelmiszerrel érintkeztünk.

Kiss Réka

Szerzőnk: Szerkeszto

Nézze meg ezt is!

Almási Ferenc bronzérmes az EB-n

A 130 kilogrammos Almási Ferenc jobban bírta mint a román Hutuleac, és 3-1-re győzött. Június …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.