2016 Év madara: a haris

júl 31, 15 2016 Év madara: a haris

Hozzánk legközelebb a Hódmezővásárhely szomszédságában lévő Mártélyon fészkel a hétfőn zárult internetes szavazás eredményeként 2016 Év madarának választott haris – adta hírül a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

Az eurázsiai elterjedésű, legszívesebben nedves réteken és ártéri ligetes területeken fészkelő 27–30 cm magas, barnás tollú madár a fürjet és az ugartyúkot megelőzve 1524 szavazattal (37%) került a képzeletbeli dobogó csúcsára.

Az MME által 1979-ben elindított “Az év madara” program idei három résztvevőjére összesen 4066 voks érkezett. Az első helyet a haris szerezte meg, a második 1291 szavazattal (32%) az ugartyúk lett, míg a harmadik helyen 1252 (31%) vokssal a fürj végzett.

A „verseny” célja olyan fajok élőhelyének társadalmi szintű bemutatása, amelyek védelme érdekében a lakosság is sokat tehet. Ezért az MME szakmai stábja az érdeklődő nagyközönség számára a madárfajt bemutató szóróanyagokat készít, 2016 tavaszára országszerte éjszakai hariskereső túrákat szervez, a gazdálkodók számára pedig a haris fészkelő állományának védelmét segítő ajánlásokat dolgoz ki. A haris ugyanis kedveli a magas füvű réteket, kaszálókat, ami által mára fokozottan veszélyeztetetté vált.

Cs.É.

Fotó: illusztráció

Hagyjon üzenetet

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>